Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Turska i Katar potpisali nove sporazume o saradnji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani (Fotografija: T.C. Cumhurbaşkanlığı/Twitter)

Preko 530 turskih kompanija posluje u Kataru, a 179 katarskih kompanija posluje u Turskoj.

Turska i Katar potpisali su 10 novih sporazuma na zajedničkom sastanku održanom u predsjedničkom kompleksu u Ankari.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i katarski Emir Tamim Hamad Al Thani predsjedavali su sastankom iza zatvorenih vrata.

Nakon sastanka Erdogana i Al-Thanija u predsjedničkom kompleksu u Ankari, upriličena je ceremonija potpisivanja više sporazuma.

Riječ je o ukupno 10 sporazuma ili memoranduma o razumijevanju koji se odnose na jačanje saradnje u oblastima trgovine, berze, pomorstva, diplomatije i drugih oblasti.

Turska i Katar su tako danas potpisali i memorandum o razumijevanju o finaliziranju prodaje 10% posto dionica Istanbulske berze (Borsa Istanbul).

U okviru ceremonije, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu i šef diplomatije Katara Mohammed bin Abdurrahman Al-Thani potpisali su zajednjičku deklaraciju sa Šestog sastanka Visokog strateškog komiteta između Turske i Katara.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovali su ministar odbrane Hulusi Akar, ministar trezora i finansija Lutfi Elvar, ministrica trgovine Ruhsar Pekcan, ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoglu, ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli, ministrica porodice, rada i socijalnih usluga Zehra Zumrut Selcuk, direktor Ureda za komunikacije Turske Fahrettin Altun, glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin.

Prethodni sastanci, dogovori

U prošlosti su dvije zemlje potpisale ukupno 52 sporazuma i pet zajedničkih deklaracija.

Posljednjim sastankom ukupan broj sporazuma popeo se na 62.

Na prethodnim sastancima, postignut je konsenzus u mnogim značajnim pitanjima u oblastima ekonomije, industrije, sigurnosti, investicija, energije, kulture, intelektualnog vlasništva, obrazovanja i mladih.

Obim trgovine između dvije zemlje povećan je za 6% posto u 2020. godini i dostigao je 1,6 milijardi dolara. Investicije Katara u Turskoj dostigle su 22 milijarde dolara, pokazuju podaci turske ambasade u Dohi.

Ukupno 533 turske kompanije posluju u Kataru, dovršavajući građevinske projekte u iznosu od 18,5 milijardi dolara.

U Turskoj posluje ukupno 179 kompanija iz Katara.

Broj katarskih turista koji posjećuju Tursku raste posljednjih godina, uključujući 110 000 ljudi u 2019.

Izvor: Anadolu agency

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021