Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska i Katar će pomoći uspostavljanje regularne libijske vojske

Turski i Katarski ministar odbrane u zvaničnoj posjeti Libiji. (Fotografija: Ministarstvo odbrane Turske)

Turska vojska u saradnji sa Katarom pružit će pomoć u obnovi i pretvaranju libijske vojske u redovnu i profesionalnu vojsku, po modelu koji je korišten u obuci vojske Azerbejdžana.

Turski vojni savjetnici i osoblje uskoro će stići u Savjetodavnu komandu za sigurnosnu saradnju i pomoć u obuci, koja je dogovorena kao dio memoranduma o razumijevanju između Turske i Libije. Oni će pružiti obuku i logističku pomoć u saradnji s Katarom, za ponovno uspostavljanje redovne vojske u Libiji.

Libijska vojska trenutno izgleda poput neformalne grupe milicija, plemenskih vojnika i pripadnika klanova. Proces Turske i Katara bi standardizirao obuku i regrutovanje, tako uspostavljajući libijsku zvaničnu profesionalnu vojsku.

Proces je sličan sporazumu o vojnoj obuci koji su Baku i Ankara potpisali 1993. godine, u vrijeme armenske agresije, u regiji Nagorno-Karabah. Turske žandarmerijske snage pružile su obuku i pomoć svojim azerbejdžanskim kolegama, dok je osoblje azerbejdžanske vojske takođe boravilo u Turskoj na obuci.

Obuku azerbejdžanskoj vojsci su pružili i piloti turskih zračnih snaga, a azerbejdžanska vojska je dobila podršku u tehničkoj opremi iz Turske.

Susret katarskog i turskog ministra odbrane sa libijskim ministrom unutrašnjih poslova  (Fotografija: Ministarstvo odbrane Turske)

Turska je u januaru počela raspoređivati vojsku u Libiju, nakon što je turski parlament odobrio vojnu intervenciju, koja je bila odgovor na poziv iz Libije za raspoređivanjem turske vojske.

Libija i Turska potpisale su u novembru sporazume kojima je definisana saradnja u pogledu sigurnosnih i pomorskih pitanja, što je naljutilo mediteranske zemlje, uključujući Grčku i administraciju kiparskih Grka.

Diplomatski potez Libije i Turske spriječio je Grčku i administraciju kiparskih Grka da jednostrano iskorištavaju energetske resurse u regiji.

Libijska vlada nacionalnog jedinstva (GNA) uputila je službeni zahtjev za podršku turske vojske u “zraku, na kopnu i moru” kako bi pomogla u suzbijanju ofanzive pučističkih snaga, koje su pokušale preuzeti kontrolu nad glavnim gradom, Tripolijem. Turska podržava vladu GNA, koju ujedno podržavaju i Ujedinjene nacije, protiv Hafterovih milicija i plaćenika.

Haftarove snage najavile ukidanje blokade proizvodnje i izvoza nafte

Haftarove snage sa sjedištem u istočnoj Libiji u utorak su ukinule blokadu proizvodnje nafte u zemlji, nakon više mjeseci blokada, izjavio je šef straže na naftnim postrojenjima libijske nacionalne naftne kompanije.

“Haftar je dao naredbu da se ponovo otvore luke i objekti, kako bi okončali probleme koje su Libijci doživjeli u mnogim sferama života i zaštitili infrastrukturu postrojenja za proizvodnju i izvoz nafte”, rekao je Naji al-Maghribi.

Proizvodnja nafte gotovo je zaustavljena u Libiji, nakon što su Haftarove milicije u januaru zatvorile naftna postrojenja u istočnim dijelovima zemlje, kako bi blokirali dotok finansijskih prihoda za GNA.

Libija, s najvećim rezervama nafte u Africi, može proizvesti 1,2 miliona barela sirove nafte dnevno. Ali proizvodnja je pala ispod 100 000 barela dnevno, zbog blokada Haftarovih milicija u posljednjih sedam mjeseci.

Libija se našla u unutrašnjem sukobu od zbacivanja libijskog lidera Muamara Gadafija 2011. godine.

Nova vlada osnovana je četiri godine kasnije, prema sporazumu pod vodstvom Ujedinjenih nacija, ali napori za dugotrajno političko rješenje do sada nisu uspjeli zbog vojne ofanzive pučističkih snaga.

Od aprila 2019. godine Haftarove snage započele su napade na Tripoli i ostale dijelove sjeverozapadne Libije, što je rezultiralo više od 1.000 smrtnih slučajeva, uključujući civile. Haftara podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Francuska, Egipt i Rusija, dok legalnu vladu u Tripoliju podržavaju Turska i Katar.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021