Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska će uskoro objaviti novo otkriće prirodnog gasa u Crnom moru

Turski brod za seizmička istraživanja pod nazivom Kanuni (Foto: Twitter)

Turska je ponovo otkrila nova nalazišta prirodnog gasa u Crnom moru, kažu izvori upoznati s istraživanjima, objavio je Bloomberg


Prvi podaci iz bušotine kod crnomorskog grada Amasre pokazuju značajne zalihe novootkrivenog plina, izjavili su izvori tražeći da ih se ne imenuje tijekom razgovora, navodi Bloomberg. Turski istraživači prošle godine su otkrili oko 405 milijardi kubnih metara plina u obližnjoj zoni Tuna-1, što je bilo do tada najveće otkriće u Crnom moru, naglašavajući da bi proizvodnja mogla započeti do 2023. godine.

Vlasti nisu stavile na raspolaganje javnosti nezavisnu reviziju zaliha energenata ni na jednom od nalazišta u zoni Sakarya. Dužnosnici su izjavili da državna naftna kompanija TPAO planira samostalno uspostaviti plinsku infrastrukturu i da joj neće trebati inozemno finansiranje.

Ministarstvo energetike odbilo je dati komentar u vezi s novim otkrićem kod Amasre. No, predsjednik Recep Tayyip Erdogan nagovijestio je to tijekom televizijskog intervjua ranije ove sedmice, obećavši da će u petak s obale Crnog mora objaviti “dobre vijesti”. Nedavna energetska otkrića predstavio je kao rješenje za neke od dugoročnih ekonomskih ranjivosti Turske, uključujući račun za uvoz energije koji treba platiti u stranoj valuti.

Prethodne najave o nalazištima crnomorskog plina odrazile su se pozitivno na tursku ekonomiju, uključujući državne obveznice i dionice. Erdogan i njegova vlada bore se protiv pada popularnosti nakon porasta nezaposlenosti tijekom zatvaranja ekonomije uslijed pandemije.

Turska je posljednjih godina ubrzala istraživanje nafte i plina na svojim obalama. Njene aktivnosti u Istočnom Mediteranu izazvale su napetosti sa zemljama poput Grčke i Kipra, koje negiraju prava Turske na bušenja i istraživanja u ovoj regiji.

Očekuje se da će polje Sakarya osigurati čak 30% posto potreba za plinom koji je potreban turskoj ekonomiji, kada se dostigne puna proizvodnja, što se očekuje do 2025. godine.

Ankara trenutno uvozi gotovo 50 milijardi kubnih metara plina na godišnjem nivou. Dužnosnici očekuju da će domaća proizvodnja povećati nacionalnu potražnju za plinom za 60%, na čak 80 milijardi kubnih metara godišnje do 2030. godine.

Očekuje se da će otkrića također omogućiti Turskoj uvoz jeftinijeg plina, te smanjiti prosječna godišnja izdvajanja za energente od oko 44 milijarde dolara.

Uskoro ističu dugoročni ugovori o nabavkama plina s ruskom kompanijom Gazprom, azerbejdžanskom kompanijom Socar i nigerijskim proizvođačima ukapljenog prirodnog gasa, u količinama od oko 16 milijardi kubnih metara na godišnjem nivou.

Krajem prošlog mjeseca, turski ministar energetike Fatih Donmez saopćio je da su na kopnu također otkrili tri bušotine sa manjim rezervama nafte. Međutim, smatra se da istok Turske posjeduje značajnije i još uvijek neotkrivene zalihe energenata, uključujući i naftu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021