Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Turska će postaviti domaće sisteme zračne zaštite Hisar u Siriju

Turska će u narednoj sedmici dana rasporediti dodatne sisteme zračne zaštite u Siriji, izjavio je predsjednik odjela za vojnu industriju predsjedništva republike Turske Ismail Demir.

Turska će u narednoj sedmici dana u zonu vojne operacije “Proljetni štit” razmjestiti svoje domaće sisteme zračne zaštite Hisar-A, Hisar-O i Korkut. Ovo su prvi plodovi desetogodišnjeg truda turskih inžinjera u pogledu razvoja domaćih sistema za zaštitu zračnog prostora, i prvi put će biti aktivirani i testirani u realnom sukobu.

Namjena sistema Hisar je zaštita zračnog prostora od borbenih aviona, helikoptera, bespilotnih letjelica i krstarećih raketa. Navedeni sistemi koriste se zaštitu objekata i infrastrukture od visoke važnosti, trupa na terenu, vojnih baza, luka i aerodroma i šire.

Domet Hisar-A sistema je 15 kilometara i važi za sistem kratkog dometa, dok je domet Hisar-O prema nekim podacima 25 kilometara a po visini 15 km i važi za sistem srednjeg dometa.

Uz navedena dva sistema, turska vojska će koristiti sistem Korkut čija je svrha zaštita navedena dva sistema.

Turski integrisani sistem višeslojne vazdušne zaštite

Na ovaj način Turska će uspostaviti višeslojni kišobran vazdušne zaštite. U praksi to znači da ukoliko prvi sistem “zakaže” na meti, u ovom slučaju Hisar-O, onda će na metu dejstvovati Hisar-A ili Korkut sa ciljem da je neutrališu.

Dok govorimo o Hisar-A i Hisar-O verziji koje su uspješno testirane u posljednjoj godini dana, turski inžinjeri razvijaju i Hisar-U verziju čiji će domet biti 120 kilometara i spada u sisteme dugog dometa.

Predviđanja su da će verzija Hisar-U između 2024-2025 ući u inventar turske vojske, ali nije isključena mogućnost da će se to desiti i ranije.

 

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021