Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska će danas testirati ruski sistem S-400 u Crnom moru

S-400 Triumf (Fotografija: Vitaly V. Kuzmin)

Turska je izdala obavijesti kojima se ograničava kretanje u zračnom prostoru i vodama na turskoj obali Crnog mora, kako bi se izvršilo testiranje protuzračnog sistema S-400, koji je prije sedmicu dana transportovan u ovo područje.

Iako je Turska već testirala S-400 prošle godine, daljnje vježbe mogle bi pogoršati napetost sa NATO saveznicima i Sjedinjenim Državama, koje su se oštro protivile nabavci sistema od Moskve, navodeći kao razloge da S-400 kompromitira NATO-ove odbrambene sisteme.

Washington je prošle godine reagirao isključivanjem Turske iz F-35 programa i zaprijetio sankcijama. Turska lira je zabilježila još jednom rekordni pad, otkada su u video snimcima iz lokalnih medija prošle sedmice prikazani ruski sistemi, koji su transportovani sjeverno od Ankare.

Turska je uputila obavijest za pilote (NOTAM), ograničavajući letove u području grada Sinopa na šest sati, radi radarskog ispitivanja i mogućeg raketnog lansiranja 16. oktobra.

Civilnim avionima je savjetovano da izbjegavaju ovo područje, na visinama do 61 000 metara.

Ranije ove sedmice Turska je izdala pomorsku obavijest (NAVTEX), najavljujući vojne vježbe u ovoj regiji. Takozvana NAVTEX obavijest kaže da će se vojne vježbe održati od 16. do 17. oktobra.

Zašto je izabran grad Sinop na obali Crnog mora?

U gradu Sinopu se dugi niz godina nalazi vojni poligon, iz perioda Hladnog rata, sa kojeg je prethodno testirana protubrodska raketa Atmaca. Radi se prvenstveno o ogromnom pomorskom prostranstvu Crnog mora, gdje turska vojska nastoji izbjeći narušavanje zračnog prostora okolnih država ili ugrožavanje naseljenog kopnenog teritorija.

Na vojnim vježbama će prema turskim izvorima, biti izvedena vježba gađanja dronova, namijenjenih za ovu vrstu testiranja.

Sistem protuzračne odbrane S-400 dugog dometa, jedan je od najnaprednijih u svijetu u ovoj kategoriji, i može otkrivati i pratiti dolazne leteće ciljeve, usmjeravajući rakete ka ovim ciljevima u dometu do 400 kilometara.

S-400 može gađati niskoleteće objekte kao i one na velikim visinama, a može uništavati i nadolazeće rakete koje se kreću velikom brzinom.

Turska je potpisala ugovor s Rusijom 2017. godine o nabavci S-400 sistema. Isporuke prve četiri raketne baterije, vrijedne 2,5 milijarde dolara, započele su u julu prošle godine. Ankara je već provodila radarske testove, ali testovi lansiranja raketa će prvi put biti izvedeni.

U augustu su se grčki borbeni avioni, F-16, našli na meti radara S-400, prilikom povratka s multinacionalne vojne vježbe, izvještavaju pojedini mediji, pri čemu su Tursku oštro kritikovali njeni NATO saveznici.

Prošle sedmice, nakon što su se pojavili video snimci transporta S-400 u Turskoj i počele kružiti informacije o planiranim testovima, dva američka senatora ponovno su pozvala administraciju predsjednika Donalda Trumpa da uvede sankcije Turskoj.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021