Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Turci izašli na Mediteranski “mejdan”. Da li će se Grčka i Egipat usuditi izazvati eskalaciju?

Turski brod za seizmička istraživanja Oruç Reis

Nakon sporazuma o pomorskom razgraničenju između Egipta i Grčke, i prijetnji kako će vojno djelovati protiv turske strane, Ankara je poslala brod za seizmička istraživanja u pratnji nekoliko ratnih brodova u zonu za koju Grčka i Egipat tvrde da polažu pravo

Turska je u ponedjeljak odgovorila na pomorski sporazum između Grčke i Egipta raspoređivanjem seizmičkog istraživačkog broda i ratnih brodova na određeno područje pomorske granice, ponovivši svoje tvrdnje kako polaže prava na ekskluzivnu ekonomsku zonu u regiji.

Turska mornarica i ministar energetike Fatih Donmez objavili su da je brod za istraživanja Oruc Reis napustio turski obalni grad Antaliju zbog novog istraživačkog područja, koje leži u regiji za koju Atina i Kairo tvrde kako pripada njima.

U navigacijskom teleksu, poznatom kao Navtex, turska mornarica je također najavila da će izvesti vojnu vježbu u blizini teritorijalnih voda, na koje Grčka tvrdi kako polaže pravo.

Najava je uslijedila nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak rekao da će Ankara ponovno pokrenuti svoje operacije bušenja u Sredozemlju, jer je Grčka prekršila posrednički diplomatski dijalog sa Njemačkom, iznenadnim potpisivanjem sporazuma, kojim nastoji onemogućiti sličan pomorski sporazum koji su potpisale Turska i Libija prošle godine.

Grčki mediji navode da je Atina proglasila vanrednu situaciju i da je već sazvano vojno zapovjedništvo da procijene situaciju. Sazvan je i sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost da bi se odlučilo na koji način reagirati. Međutim, sastanak je završen sa porukom načelnika grčkog generalštaba Konstantinosa Florosa, koji je navodno rekao “sve će biti dobro”.

Atina je također izdala protu-navtex, rekavši da navigacijska stanica u Antaliji nema ovlast izdavati telekse u tom području, južno od otoka Kastellorizo, koji je dio “grčkog kontinentalnog pojasa”. Grčka mornarica izjavila je da će provesti vojnu vježbu u blizini Krete.

Grčki mediji tvrde da je Oruc Reis već počeo pripreme za seizmička istraživanja na licu mjesta.

Grčko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju kaže kako Atina neće prihvatiti nikakvu ucjenu.

“Grčka će odbraniti svoj suverenitet i suverena prava. Pozivamo Tursku da odmah prekine svoje nezakonite radnje koje narušavaju mir i sigurnost u regiji”, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva.

Turski dužnosnici optužuju grčku vladu da nije ispunila svoje obećanje o pregovarima po pitanju pomorskih razgraničenja, na bilateralnoj razini, iako je Ankara gestom dobre volje na mjesec dana obustavila svoja istraživanja, zapadno od Kipra, kako bi se posvetila diplomatskim pregovorima.

“Nakon konsultacija, grčki i turski ministri vanjskih poslova dogovorili su se oko zajedničke izjave. Međutim, dan prije objavljivanja zajedničkog teksta, Grčka je objavila da je potpisala sporazum s Egiptom “, rekao je u nedjelju glavni Erdoganov savjetnik za vanjsku politiku, Ibrahim Kalin.

Plan ekskluzivne ekonomske zone između Egipta i Grčke, kojim se Turskoj blokira izlaz na more

“Ovo je još jedan pokušaj isključenja Turske iz istočnog Sredozemlja i zatvaranja u Antalijski zaljev. To nikada ne možemo prihvatiti “, rekao je Kalin.

Glavna tačka neslaganja dviju vlada proizlazi iz otoka koji pripadaju Grčkoj u Egejskom moru i Sredozemlju. Iako Turska kaže da Grčka ima pravo na proglašavanje ekskluzivne ekonomske zone u regiji, insistira na tome da Atina treba uzeti u obzir turske interese.

Na primjer, Atina grčki otok Kastellorizo tretira kao područje kopna i zato traži pomorska prava. Međutim, otok je udaljen samo 2 km od turske Antalije, dok je grčko kopno udaljeno više od 500 kilometara.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, u intervjuu koji je objavio list Daily Sabah, rekao je da je šef EU za vanjsku politiku Josep Borrell bio zaprepašten grčkim potezom, dok je njemačka vlada pokušavala postići kompromisni dogovor.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias izjavio je za grčke medije prošle sedmice da ne očekuje potpisivanje sporazuma u Kairu, i da nije imao vremena obavijestiti njemačku vladu.

Turski dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da će sljedeći koraci Ankare biti dijelom oblikovani grčkim odgovorom.

“Lopta je u njihovom dvorištu. Oni mogu smiriti napetosti ili obratno ‘, rekao je zvaničnik.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021