Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Trump odobrio prodaju naoružanja u vrijednosti 23 milijarde dolara za UAE, uključujući F-35

Fotografija: AP/Susan Walsh

Trumpova administracija službeno je u utorak obavijestila Kongres da planira prodati 50 borbenih zrakoplova F-35 Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), u sklopu šireg paketa naoružanja vrijednog 23 milijarde dolara, s ciljem odvraćanja potencijalnih prijetnji od Irana, unatoč zabrinutosti u Izraelu.

Državni sekretar Mike Pompeo rekao je da je odobrio prodaju u skladu s administrativnim “bliskoistočnim naporima”, dodajući da će ove sedmice posjetiti Izrael, Saudijsku Arabiju, Katar, Tursku, Francusku i druge zemlje.

Odobravanje prodaje velikog paketa naoružanja, od Trumpove administracije, uslijedilo je nakon potpisivanja Abrahamovog sporazuma između Izraela, Bahreina i UAE, prema kojem su se arapske države složile da normaliziraju odnose s Izraelom.

“Ovo je priznanje našeg produbljivanja odnosa, i potreba UAE za naprednim odbrambenim sposobnostima, kako bi odvratili i odbranili se od pojačanih prijetnji Irana”, rekao je Pompeo u izjavi.

Izraelski dužnosnici ranije su izrazili zabrinutost zbog prodaje F-35, jer bi to moglo narušiti balans vojne moći u regiji, ali Pompeo je rekao da će to biti “potpuno u skladu” s dugogodišnjom politikom održavanja izraelske kvalitativne vojne prednosti.

Izraelski F-35

Paket naoružanja vrijedan 23,37 milijarde američkih dolara uključuje 50 F-35 aviona, 18 naprednih naoružanih bespilotnih letjelica i paket zrak-zrak i zrak-zemlja municije.

“Historijski sporazum UAE o normalizaciji odnosa s Izraelom, prema Abrahamovom sporazumu, nudi priliku koja se generira jednom, za pozitivnu transformaciju strateškog krajolika regije”, rekao je Pompeo.

“Naši protivnici, posebno oni u Iranu, to znaju i neće se zaustaviti ni na čemu da poremete ovaj zajednički uspjeh.”

Nakon što su u augustu pristali na normalizaciju odnosa s Izraelom, Emiratski dužnosnici rekli su da im je nabavka F-35 aviona jedan od glavnih ciljeva. Izraelski dužnosnici su se u početku protivili ovoj prodaji, međutim, kasnije su odustali, i dali zeleno svjetlo za isporuku višenamjenskih borbenih aviona F-35 za Ujedinjene Arapske Emirate.

Pompeo je aludirao na američke napore na povećanju sigurnosnog partnerstva s Egiptom, nakon što je normalizirao odnose s Izraelom 1979. godine i Jordanom, koji je to učinio 1994. godine.

Odobrenje prodaje podliježe tridesetodnevnom periodu razmatranja u Kongresu i neizvjesno je da li će američki dužnosnici uložiti prigovore u pogledu prodaje.

Povezano: Donald Trump odobrio prodaju borbenih aviona F-22 Izraelu, pišu izraelski mediji

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021