Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Trump kaže kako su UAE zainteresirane za kupovinu aviona F-35 i spremni su platiti “mnogo novca”

Američki predsjednik Trump i prijestolonasljednik Abu Dhabija, Muhamed bin Zajed

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je izjavio kako očekuje da će se Saudijska Arabija pridružiti sporazumu, koji su prošle sedmice najavili Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati, radi normalizacije diplomatskih veza i uspostave bilateralne saradnje.

Na pitanje na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, Trump je upitan očekuje li da se Saudijska Arabija priključi sporazumu, na što je odgovorio potvrdno.

Prema sporazumu, kojem je Trump posredovao, Izrael je pristao da suspenduje planiranu aneksiju područja okupirane Zapadne obale. Ovaj sporazum također nagovještavaja zajedničko suprostavljanje regionalnoj sili Iranu, koju UAE, Izrael i Sjedinjene Države vide kao glavnu prijetnju na Bliskom istoku.

U prvom zvaničnom komentaru Saudijske Arabije otkako je sporazum najavljen, ministar vanjskih poslova rekao je u srijedu da je sunitsko kraljevstvo ostalo posvećeno miru s Izraelom na temelju Arapske mirovne inicijative 2002. godine.

Saudijska Arabija, koja ne priznaje Izrael, izradila je inicijativu kojom su arapske države ponudile normalizaciju odnosa s Izraelom, u zamjenu za sporazum sa Palestincima i potpuno povlačenje Izraela s teritorije zauzete 1967. godine.

Ranije na konferenciji za novinare, Trump je sporazum između UAE i Izraela označio kao “Dobar dogovor”, i rekavši kako su to “zemlje za koje ni ne biste vjerovali da žele ući u taj dogovor”. Nije imenovao nijednu drugu zemlju osim Saudijske Arabije.

Trump je u razgovoru s novinarima u Bijeloj kući komentirao aktuelne teme i izjavio da su UAE zemlja koja nedvojbeno ima novac da plati američke borbene avione F-35.

Međutim, pojedini vojni stručnjaci kažu kako kod UAE postoji veliki interes i za izraelskim naoružnjem i tehnologijom. Kažu kako bi UAE mogle nabaviti izraelske sisteme protuzračne zaštite, kako bi zaustavile potencijalne napade balističkim raketama iz Jemena.

Istovremeno može se pretpostaviti kako su UAE zainteresovane i za nabavku izraelskih bespilotnih letjelica, koje bi naknadno mogle biti isporučene u Libiji, i naći se u inventaru Haftarovih snaga.

UAE su prethodno isporučile ruske protuzračne sisteme Pantsir S1 Haftarovim snagama u Libiji, ali i kineske bespilotne letjelice Wing Loong ll.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021