Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Trump kaže da je “Kineski virus” kontra-strategija protiv Kine

Trump tvrdi da se Kina ustručava od daljnjih optužbi protiv SAD-a oko COVID-19 epidemije zahvaljujući njegovoj izjavi o ‘Kineskom virusu’

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je izjavio da je njegova izjava o “kineskom virusu” već sedmicama kontra propagandna strategija za borbu protiv kineskih optužbi da su američki vojnici donijeli koronavirus u Wuhan.

U razgovoru za TV program Fox Friends, Trump je rekao da svaka zemlja provodi propagandu uključujući SAD i Kinu, kako bi potkopavale svoje rivale.

“Oni (Kina) to rade, a i mi to radimo. Mi ih nazivamo različitim stvarima, i, znate, dajem vrlo snažne izjave protiv Kine, uključujući ‘kineski virus’, koji je tu već duže vrijeme. Mislim, ne bih rekao da su oduševljeni tom izjavom “, rekao je Trump.

Trump je rekao da kada su kineski zvaničnici počeli govoriti “Vaši vojnici su to učinili”, on ih je upitao: “Mislite li na kineski virus?”.

“Odjednom, nazovu i kažu da lijepo razgovaramo”, dodao je Trump, tvrdeći kako je njegova komunikacijska strategija djelovala.

Nekoliko korisnika kineske društvene platforme Weibo tvrdi da se Kina sa novim koronavirusom SARS-CoV-2 upoznala kada je 300 američkih članova vojske stiglo u regiju Wuhan na vojne igre sredinom oktobra i zarazilo lokalno stanovništvo.

“Niti jedan od članova američke grupe koji su putovali na testiranje nije pozitivan na koronavirus,” tvrde američki zvaničnici.

Kineski respiratorni specijalista Zhong Nanshan izjavio je na konferenciji za novinare u februaru da “Iako je COVID-19 prvi put otkriven u Kini, to ne znači da potječe iz Kine”.

Ranije u martu, Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, u objavi na Twitteru direktno je optužio SAD.

“Kada je nulti pacijent otkriven u SAD-u? Koliko je ljudi zaraženo? Možda je američka vojska ta koja je donijela epidemiju u Wuhan. Budite transparentni! Objavite svoje podatke! “ napisao je Zhao u svojoj Twitter objavi.

U znak odmazde, Trump i nekolicina republikanskih zastupnika već sedmicama obilježavaju koronavirus kao “kineski virus” ili “Wuhan virus”.

Od ponedjeljka, globalni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa porastao je za preko 35.000, prema podacima koje je prikupio američki univerzitet Johns Hopkins.

Virus poznat kao COVID-19, koji se prošlog decembra pojavio u Wuhanu, u Kini, proširio se u najmanje 177 zemalja i regija širom svijeta, dok je ukupno umrlo 36.226 ljudi, a potvrđeni slučajevi zaraze su 752.747 ljudi.

Ukupno, 158.705 osoba kojima je dijagnosticiran virus, oporavilo se od bolesti.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021