Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Trilateralni sastanak za jačanje veza između Azerbejdžana, Turske i Pakistana

Trilateralni susret ministra diplomatije, Mevluta Cavusoglua sa njegovim kolegama iz Pakistana i Azerbejdžana, Elmarom ​​​Mammadyarovim i Khawajom Muhammadom Asifom (Fotografija: Mevlüt Çavuşoğlu/Twitter)

Trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova koji će biti održan između Turske, Azerbejdžana i Pakistana pruža priliku da se posveti pažnja pitanju Kašmira, rekao je turski ambasador u Pakistanu, uoči sastanka u srijedu.

Ambasador Ihsan Mustafa Yurdakul rekao je za Anadolu Agency (AA) da Turska aktivno koristi slične mehanizme u diplomatiji s drugim zemljama, i da će to poboljšati odnose kako bi pomoglo uspostaviti pristup u rješavanju tekućih pitanja.

Naglašavajući da je glavni cilj sastanka procjena regionalnih kretanja s Pakistanom i Azerbejdžanom, Yurdakul je dodao da će biti razgovora o vanjskopolitičkim pitanjima i bilateralnim odnosima.

Turski ambasador također je zahvalio Pakistanu na njegovom stavu, u kojem je pružena podrška Azerbejdžanu tokom krize u Nagorno-Karabahu.

Dotičući se pitanja Kašmira, Yurdakul je rekao da će tema sastanka biti status Kašmira i da ima za cilj mirno rješenje problema.

Indija i Pakistan drže dijelove regije Jammu i Kašmira i tvrde kako u cjelini polažu pravo na regiju. Mali dio Kašmira također drži pod kontrolom Kina.

Od nezavisnosti Pakistana, koju je stekao 1947. godine, dvije države su vodile tri rata – 1948., 1965. i 1971. godine, uključujući dva nad Kašmirom.

Neke grupe u Kašmiru bore se protiv indijske vladavine za nezavisnost ili ujedinjenje sa susjednim Pakistanom.

Prema nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava, hiljade ljudi je ubijeno u sukobu u regiji od 1989. godine.

U septembru 2020. godine, za vrijeme govora u Generalnoj skupštini UN-a, predsjednik Turske podržao je Pakistan uz oštre kritike na račun Indije po pitanju Džamu i Kašmira

“Zalažemo se za rješavanje ovog pitanja dijalogom u okviru rezolucija Ujedinjenih nacija, posebno u skladu s očekivanjima naroda Kašmira”, dodao je tada Erdogan u svom govoru na Generalnoj skupštini UN-a.

Pakistan i njegove oružane snage pružile su podršku azerbejdžanskoj vojnoj operaciji u Nagorno-Karabahu. Pakistanski šef oružanih snaga izjavio je tada, za vrijeme susreta sa azerbejdžanskim ambasadorom, da njegove snage u potpunosti podržavaju položaj Azerbejdžana u okupiranom Nagorno-Karabahu.

Pakistan je ujedno jedina država u svijetu koja nije priznala Armeniju, iako je stekla formalnu nezavisnost nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Islamabad je to odbijao učiniti sve dok armenske trupe ne napuste teritorije koje okupiraju unutar Azerbejdžana, uključujući Nagorno Karabah.

Trilateralni sastanak, koji će se održati 13. januara, između ministara vanjskih poslova Pakistana, Turske i Azerbejdžana dolazi u vremenskom okviru nekoliko dana nakon trilateralnog sastanaka Rusije, Azerbejdžana i Armenije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021