Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Trideset kineskih vojnika ozlijeđeno, Kina kaže da će Indija “platiti visoku cijenu”

Kineski predsjednik Xi Jinping na vojnoj paradi kineske vojske

S napetostima koje rastu između Indije i Kine, nakon što su se vojne snage obje nacije sukobile u regiji Pangong Tso, vojni stručnjaci sa sjedištem u Pekingu optužili su New Delhi za invaziju na njihovu teritoriju i rekli da će Indija za to morati platiti ‘visoku cijenu’

Nedavni izvještaji sa Tibeta sugeriraju da je sukob protekle subote između kineske i indijske vojske, drugi veliki sukob koji se dogodio u posljednja tri mjeseca, nakon okršaja u dolini Galwan u junu. Sukob je rezultirao povredama 30 kineskih vojnika i smrću jednog indijskog komandosa, pripadnika specijalnih graničnih snaga.

Nakon sukoba, indijska vojska uspješno je stekla stratešku regionalnu prednost nad svojim kineskim susjedima, zauzimajući određene položaje.

Kineski vojni stručnjaci su upozorili indijsku stranu da potez Indije nije prošao nezapaženo, i da bi se zemlja mogla suočiti s reakcijama zbog tog poteza.

„Ove aktivnosti visokog profila pokazaju da su indijska vojska i njezini vladini čelnici izuzetno sigurni u sebe, pa čak i sigurniji nego u napetostima u Doklamu 2017. godine, a Kina se mora pripremiti za dugoročne napetosti na granici. Ali ako Indijske trupe napadnu kinesku teritoriju i kinesku vojsku, bez obzira s kakvim pritiskom se Kina suočava na istoku, Indija će sigurno platiti visoku cijenu. ” rekli su kineski vojni analitičari, u izjavi za Global Times, dnevne novine pod pokroviteljstvom Kineske komunističke partije (CCP).

Ponovljeni pokušaji mirnog rješavanja graničnog spora od strane predstavnika dvije države prošli su uzalud, a indijska strana optužuje Kineze da nisu slijedili planirane dogovore.

Lin Minwang, zamjenica direktora Centra za južnoazijske studije na Univerzitetu Fudan, kaže:

„Indija i dalje želi pregovarati, umjesto otpočinjanja rata, a njene agresivne vojne aktivnosti služe svrsi održavanja napete granične situacije i prisiljavanja Kine na kompromis, ali čini se da ne razumiju zašto Kina neće prihvatiti indijske tvrdnje ”

„Kina i Indija imaju različite tvrdnje duž linije kontrole (LAC), a nedavne provokacije dokazuju da Indija želi dobiti nerealne ustupke od Kine. Nizom pregovora nakon sukoba 15. juna koji je nanio žrtve na obje strane, kineski i indijski vojnici razdvojili su se u nekim regijama poput doline rijeke Galwan, ali Indija i dalje želi da se kineske trupe povuku iz više regija poput jezera Pangong Tso i planine Reqin, te da prihvati “LAC” koji je nacrtala indijska strana, ” kaže Lin Minwang.

U pokušaju da se okonča trenutna napetost, objavljeno je da će se indijski ministar vanjskih poslova Rajnath Singh sastati sa svojim kineskim kolegom, generalom Wei Fengheom, na marginama ministra Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Moskvi, što je njihov prvi veliki politički kontakt u ova četiri mjeseca.

Izvor: Eurasiantimes

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021