Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Treći pad indijskog MiG-29 u ovoj godini – Da li je vrijeme za odbacivanje ruskih aviona?

Indijski MiG-29

Indijska mornarica objavila je u petak da se avion MiG-29K srušio u Arapskom moru, u četvrtak oko 17 sati. Jedan pilot je spašen dok se za drugim još traga.

Trenažni avion MiG-29K, koji je letio iznad mora, 26. novembra, srušio se oko 17:00 sati. Jedan pilot je spašen, dok za drugim pilotom i dalje traje potraga, navodi se u izjavi indijske mornarice.

Srušeni MiG-29K nije modernizovan kao ostatak flote. Stručnjaci su istakli pitanje ispravnosti zrakoplova, ali je 2018. godine, tadašnji šef indijske mornarice, admiral Sunil Lanba, rekao da su riješena sva pitanja koja se odnose na ispravnost MiG-29K.

Indijski MiG-29K

Ispravnost podrazumijeva da je zrakoplov tehnički dostupan i da nije u procesu redovnih popravki ili remonta ni na jednom nivou.

Ovo je treća takva nesreća u kojoj je sudjelovao mornarički MiG-29K u ovoj godini. U novembru prošle godine, trenažni avion MiG-29K srušio se u okolici sela Verna, u okrugu Južna Goa, a potom je usljedio još jedan u februaru, u kojem je udarac ptice bio glavni uzrok rušenja aviona. Oba pilota su se sigurno katapultirala.

U maju 2020. godine, MiG-29 indijanskog ratnog zrakoplovstva srušio se tokom obuke pilota, u okrugu Hoshiarpur u Pandžabu.

Prema izvještaju indijskog kontrolora i glavnog revizora iz 2016. godine, upotrebljivost MiG-29K bila je nezadovoljavajuća sa svega 37,63% do 2015 godine.

Međutim, u zajedničkim naporima sa Rusijom, upotrebljivost se poboljšala na oko 70%, objavio je Sputnik.

Stručnjaci kažu da je samo trećina flote, od 45 aviona, funkcionalna zbog problema s ispravnošću.

INS Vikramaditya, indijski nosač aviona (Fotografija: STR / AFP / Getty Images)

Indija je MiG-29K izabrala za svoje dvije platforme nosača aviona, uključujući INS Vikramaditya i drugi nosač koji je u fazi izgradnje.

Usred pograničnih napetosti sa Kinom, Vijeće za odbrambene nabavke pod predsjedavanjem ministra odbrane, Rajnatha Singha, odobrilo je u julu nabavku 21 primjerka MiG-29, kao i modernizaciju postojećih 59 aviona MiG-29.

Ali učestali padovi postavljaju ozbiljna pitanja oko nabave novih borbenih aviona za 991 milion dolara. Stručnjaci pretpostavljaju da Indija možda neće nabavljati više MiG-29k ili čak MiG-35 za IAF. Slažu se da su za indijsku mornaricu bolja opcija zapadni borbeni avioni Rafale ili F-18.

MiG-29 je višenamjenski lovački avion dizajniran za ostvarivanje nadmoći u zračnom prostoru bivšeg SSSR-a. Razvijan je tijekom 1970.-tih u zavodu Mikojan, a u upotrebu ulazi 1983. godine.

MiG-29 je razvijen kako bi konkurisao američkim F-18 i F-16.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021