Connect with us

Hi, what are you looking for?

Francuski predsjednik Emanuel Macron i ruski predsjednik Vladimir Putin (Fotografija: Reuters)

Vijesti

Trebaju li zapadne sile brinuti zbog novog ruskog angažmana u Africi?

Rusija pokušava ojačati utjecaj na afričkom kontinentu slanjem trupa, povećanjem prodaje oružja i potpisivanjem sigurnosnih sporazuma

Vojno razmještanje Kremlja u Centralnoafričkoj Republici ove sedmice ponovo je skrenulo pažnju na ruske namjere u Africi, koja je prije nekoliko decenija bila poligon za Sovjetsku Rusiju.

Moskva je ponovo na putu da izazove zapadni monopol na kontinentu, kako bi proširila svoju sferu uticaja u ratom razorenim zemljama u Africi, koje posjeduju obilne prirodne resurse.

Ruski predstavnici već su sklopili dogovore sa svojim afričkim kolegama za pristup rudnicima dijamanata, obuku vojnika i osposobljavanje za borbu, kao i prodaju modernog oružja.

Nedavne ruske aktivnosti u Africi usredotočene su na jednu od najsiromašnijih i najnestabilnijih zemalja u svijetu, Centralnoafričku Republiku, u kojoj su zakazani opći izbori u nedjelju.

Faustin-Archange Touadera, predsjednik Srednjoafričke Republike, održao je govor na predizbornom skupu u Banguiju, Srednjoafrička Republika, 12. decembra 2020. (AP)

Tour de force uoči izbora

Nakon što su se prošle subote tri moćne pobunjeničke grupe spojile i napredovale prema glavnom gradu Banguiju, Moskva je “odmah odgovorila” na zahtjev Centralnoafričke Republike i poslala “dodatnih 300 vojnih instruktora” početkom ove sedmice.

Pariz se nije ustručavao da odmah naredi misije preleta svojim borbenim avionima preko teritorije Srednje Afrike.

Zemlja se osamostalila od Francuske 1960. godine, a francuski utjecaj na afričku naciju je u padu u posljednjoj deceniji.

Ruski plaćenici

Razmještanje ruske vojske u Centralnoafričkoj Republici nije nešto novo, 2018. godine Wagner grupa, paravojna formacija povezana s ruskom državom, raspoređena je u Centralnoafričkoj Republici kao sredstvo za učvršćivanje utjecaja Moskve.

Od tada se, prema izvještajima, grupa uključila u kampanju podrške, pronalaženja i osnaživanja lokalnih saveznika koji odgovaraju interesima Moskve.

Američki zvaničnici procijenili su prošle godine da je u Centralnoafričkoj Republici bilo prisutno oko 400 ruskih plaćenika, “neki u područjima pod kontrolom pobunjenika, gdje ih se može primijetiti kako se voze u bijelim kamionima i piju noću u lokalnim barovima”.

S nedavnim dopremanjem snaga, čini se da broj ruskih vojnika premašuje brojku od 700 u ovoj afričkoj državi.

Povratak u Sovjetska vremena

Interes Rusa za afrički kontinent seže još iz Sovjetskih dana. Sovjetski Savez odigrao je važnu ulogu u pružanju podrške nezavisnosti afričkih zemalja prije otprilike pet decenija.

Uprkos otporu zapadnih država, Ujedinjene nacije su 1960. godine usvojile Deklaraciju o davanju nezavisnosti kolonizovanim zemljama i narodima, koja je stvorila međunarodnopravnu osnovu za nezavisnost koloniziranih država Afrike.

Od tada je izvedeno oko 300 industrijskih projekata, od kojih 155 u poljoprivrednom sektoru. Uspostavljeno je više od 100 obrazovnih institucija, uključujući 10 viših i 80 srednjih škola koje su izgrađene širom Afrike uz Sovjetsku pomoć.

Međutim, raspadom Sovjetskog Saveza, svi dobri odnosi sa afričkim državama su nestali.

„Vanjskopolitički prioritet“

Od 2014. godine Rusija snažno nastoji povratiti svoju moć i utjecaj iz Sovjetskog perioda u mnogim regijama, uključujući Ukrajinu, Siriju i afričke zemlje poput Sudana, Centralnoafričke Republike, Mozambika, Demokratske Republike Kongo i mnogih drugih.

Rusija je navodno potpisala sporazume o vojnoj saradnji sa otprilike trideset afričkih zemalja.

Moskva je prošlog mjeseca naredila svojoj vojsci da izgradi pomorsku bazu na sudanskoj obali Crvenog mora. Pomorska vojna baza je prva u Africi od kraja Hladnog rata.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu prošle godine da je Afrika jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Moskve.

“Razvoj i jačanje obostrano korisnih veza s afričkim zemljama i njihovim integracionim asocijacijama jedan je od ruskih vanjskopolitičkih prioriteta”, rekao je Putin.

Pročitajte još

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Odbrana i naoružanje

Novi vojni savez o međusobnoj odbrani oslikava zajednički grčko-francuski napor da se suprostave rastućoj moći Turske Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis opisao je novi vojni...

Vijesti

Idlib spada u zonu deeskalacije uspostavljenu sporazumom između Turske i Rusije. Područje je bilo predmet nekoliko sporazuma o prekidu vatre, koje su sirijski režim...

Vijesti

Turski list Yeni Şafak objavio je informacije kako Sjedinjene Države od Atine planiraju zatražiti ostrva Lemnos, Lesvos, Samotrakija i Skyros, kako bi na njima...

Vijesti

Očekuje se da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetiti Rusiju do kraja ovog mjeseca radi razgovora s predsjednikom Vladimirom Putinom o nasilju na...

Analize i mišljenja

Ruski plaćenici Wagnera, koji su okupirali libijska naftna polja, ostavili su francusku naftnu kompaniju Total bez ratnog plijena. Pobunjeničke grupe, bliske Moskvi, izvele su...

Analize i mišljenja

Proteklih mjeseci ruske i turske snage u Siriji našle su se na meti napada nepoznatog trećeg aktera, koji po svemu sudeći nastoji uvući u...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021