Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Trajna sadaka u Digitalnoj eri – Projekat tefsir.ba pušten u rad

Allahov Poslanik, s.a.v.s. je rekao: “Kad umre sin Ademov, prekida mu se djelo, osim u tri slucaja: trajna sadaka, znanje kojim se koriste ljudi i dobro dijete koje se moli za njega. “(Hadis bilježi Muslim)

Živimo u vremenu kada je materijalna dobit postala najveći podsticaj i glavni cilj svake vizije i ideje. Dobrovoljni rad ili što bi narod rekao, “rad od gajreta”, postao je nepoznanica, a volonteri skoro izumrla vrsta. Rijetki su oni koji se trude da doprinesu zajednici i ulože svoje vrijeme, ne tražeći ništa zauzvrat, a još rjeđi oni koji se odluče da to rade na duge staze. Upravo takva zamisao pronikla je u glavi jednog omladinca iz Turbeta, kod Travnika.

“Ovim projektom želimo da pomognemo i olakšamo svima onima koji žele izučavati plemeniti Kur’an. Osnovni cilj projekta jeste da svako može brzo i lahko dobiti sve odgovore putem elektronske forme. Za razliku od papirne forme tefsira koja nam je svima dostupna i u kojoj je teže traženje željenih stvari, ova elektronska forma je dosta lakša, brža. Samo jednim klikom na željeni index ili poglavlje, dobijete sve ajete za traženi pojam. Mi smo shodno vezama indexa i poglavlja s jedne strane i ajeta s druge strane sa kraja knjige to već povezali. Iskreno se nadamo da ćemo pomoći svima studentima, mualimima, istraživačima, profesorima i učenicima da lakše urade svoj zadatak ili neki istraživački rad koji se tiče Kur’ana. Naš izvor je knjiga “Tefsir” Ibn Kesira, skraćeno i prerađeno izdanje na Bosanskom jeziku.” – Kaže uvodni tekst na stranici tefsir.ba

U 2017. godini, mladi web developer Ervin Čajić, došao je na ideju kako da u vremenu elektronike i brzog protoka informacija napravi nešto što će biti od koristi, kako sadašnjim, tako i budućim generacijama. Odlučio je kreirati web stranicu tefsir.ba, koja će sadržavati kompletan komentar Kur’ana od Ibn Kesira i omogućiti korisnicima jednostavnu pretragu. Kontaktirao je neke od prijatelja i oformljen je tim simboličnog imena “tefsir.ba”.

Kako je projekat napredovao tako je i web stranica dobijala nove funkcije. Uvidjevši da se može ponuditi više od trivijalne pretrage ajeta, došlo se na ideju da se doda novi način pretrage, po temama. Tako je inkoroprirana funkcija TEME, sa 130 tema koje su u sastavu Ibn-Kesirovog tefsira, čime je omogućeno korisnicima da se odabirom teme ispišu svi ajeti vezani za tu temu. Ova funkcija će biti veoma korisna imamima, hatibima, studentima i svim tragaocima za islamskim znanjem.

Nakon više od tri godine rada, projekat tefsir.ba je službeno priveden kraju u junu 2020. godine i dostupan je za javnost. Ovo je dokaz da svako vrijeme ima svoje svjetiljke u tami, čije se svjetlo vremenom proteže i obasjava put onima koji žele da vide.

Neizmjerna zahvala pripada Uzvišenom Allahu, a zatim se zahvaljujemo svim onima koji su uložili svoj trud da ovaj projekat ugleda svjetlo dana.

Autor: Mirnes Imšir

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021