Connect with us

Hi, what are you looking for?

Pripadnici specijalnih snaga turske vojske (FOTO: Twitter)

Vijesti

Timovi iz Turske i Katara započeli radove na aerodromu u Kabulu

Turska i Katar rade na izgradnji objekta za domaće i međunarodne letove, uz podršku turskih specijalnih snaga i sigurnosnih kompanija.


Turski tehnički tim stigao je prošle sedmice u Kabul kako bi pomogao u naporima da se ponovo otvori aerodrom za domaće i međunarodne letove, potvrdio je glasnogovornik talibana i dvije osobe upoznate s tim pitanjem.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid izjavio je u nedjelju da Turska i Katar rade zajedno na aerodromu. “[Turska] sada radi na glavnom terminalu i oko njega”, potvrdio je Mudžahid za novine Yeni Safak. “Vidio sam ih kako rade sami.”

Turski vojnik u obilasku afganistanskih porodica i dostavljanju pomoći ugroženim civilima (FOTO: Tursko ministarstvo odbrane)

Dvoje ljudi upoznatih s tim pitanjem izjavili su za Middle East Eye da je turski tehnički tim počeo raditi na aerodromu 1. septembra. Na aerodromu je prisutan mali turski sigurnosni tim koji štiti tu tehničku grupu, dodali su izvori.

Turska je također poduzela dodatne sigurnosne mjere u susjednom Pakistanu, rasporedivši specijalne snage i drugu opremu za operacije u hitnim slučajevima u Kabulu.

Al Jazeera je u ponedjeljak izvijestila da su talibani pozvali Tursku, Kinu, Rusiju, Iran, Pakistan i Katar da prisustvuju svečanosti formiranja nove afganistanske vlade, nakon povlačenja SAD-a i dramatičnog preuzimanja zemlje prošlog mjeseca.

Izvještaj Al Jazeere nije naveo tačan datum, ali se očekuje da će talibani predstaviti svoju privremenu vladu do kraja ove sedmice.

Dogovor oko aerodroma

Turska i Katar su posljednjih dana postigli dogovor s talibanima oko upravljanja aerodromom. Nacrt sporazuma koji je prošlog mjeseca otkriven uključuje odredbe prema kojima će Ankara priznati talibane kao legitimnu vladu Afganistana i osigurati sigurnost na aerodromu u Kabulu putem privatne sigurnosne kompanije.

Dodatni pripadnici turskih specijalnih snaga, koji su djelovali u civilu radi osiguranja turskog tehničkog osoblja, također ne bi napuštali perimetru aerodroma, prema sporazumu.

Jedino otvoreno pitanje u dogovoru je da je bivša afganistanska vlada u oktobru već dodijelila ugovor konzorcijumu sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za upravljanje aerodromom. Talibani će morati s njima sklopiti poseban dogovor.

Jedan zvaničnik talibana izjavio je za Sky News Arabia da će Emirati također pomoći afganistanskoj grupi u pokretanju aerodroma. Uloga UAE ostaje nedefinisana međutim.

Turska je privremeno zatvorila svoju ambasadu u Kabulu usred haotičnog povlačenja SAD-a i preuzimanja grada od strane talibana, ali je sada ponovo otvorila zgradu i njeno diplomatsko osoblje radi iz diplomatske misije kao i obično.

Turski list Milliyet objavio je prošle sedmice da je uspostavljena posebna telefonska linija između Turske i talibana za vođenje pregovora o aerodromu i drugim pitanjima.

Turski zvaničnici ranije su tvrdili da vjeruju da će im zadržavanje prisustva u Afganistanu pomoći u zaštiti komercijalnih i političkih interesa u zemlji, uključujući zaustavljanje potencijalno novog izbjegličkog vala prema Turskoj.

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Vijesti

Posjeta novog izraelskog premijera Egiptu je prva takva u posljednjih deset godina i dolazi u kritičnim trenucima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Razoružavanje...

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Odbrana i naoružanje

Nakon završetka serijske proizvodnje sistema protuzračne odbrane Hisar-A+, kratkog dometa, i stavljanja u serijsku proizvodnju sistema Hisar-O+ srednjeg dometa, turske kompanije su proteklih dana...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021