Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

The Economist: Rusija se priprema za vojnu invaziju nad Ukrajinom

Vojna parada ruske ratne mornarice (FOTO: Rusko ministarstvo odbrane)

Rusija je ponovo rasporedila više od 92.000 vojnika na ukrajinskoj granici i priprema se za napad do kraja januara ili početka februara, izjavio je za Military Times šef ukrajinske obavještajne službe.


SAD su podijelile obavještajne podatke, uključujući karte s evropskim saveznicima, koje pokazuju najnovije nagomilavanje ruskih trupa i artiljerije, koje se pripremaju za brzi napad velikih razmjera na Ukrajinu sa više lokacija ukoliko predsjednik Vladimir Putin odluči da izvrši invaziju, tvrde izvori upoznati s razgovorima.

Ove su obavještajne informacije proslijeđene nekim članicama NATO-a u protekloj sedmici kako bi se iskazala zabrinutost SAD-a o mogućim Putinovim namjerama. Zapadni diplomati su obaviješteni o američkoj procjeni da bi Putin mogao držati u razmatranju potencijalnu invaziju nad Ukrajinom već početkom iduće godine, jer se njegove trupe ponovo gomilaju blizu ukrajinske granice.

Ruske snage na okupiranom poluotoku Krimu (FOTO: Anton Holoborodko)

Informacija predstavlja scenario u kojem bi vojnici sa Krima, preko ruske granice i preko Bjelorusije prešli u Ukrajinu, sa oko 100 bataljonskih taktičkih grupa — potencijalno oko 100.000 vojnika — raspoređenih za, kako su izvori opisali, operaciju na brdovitom terenu i uslovima smrzavanja, koji bi pokrivali veliku teritoriju i pripremljeni za potencijalno produženu okupaciju Ukrajine.

Dva izvora su potvrdila da je otprilike polovina tog broja taktičkih grupa već na pozicijama i da će svaka invazija biti podržana sa ruskom zračnom podrškom.

Izvori su još dodali da je Moskva također pozvala desetine hiljada rezervista u obimu bez presedana u postsovjetskim vremenima. Objasnili su da bi uloga rezervista u svakom sukobu bila da osiguraju teritoriju u kasnijoj fazi nakon što taktički bataljoni okupiraju teritoriju. Rusija nije javno objavila niti najavila nikakav značajniji poziv rezervistima.

Jedan od izvora je rekao da su SAD također podijelile informacije o eksponencijalnom porastu dezinformacija usmjerenih protiv Kijeva i da je Moskva regrutovala agente da pokušaju posijati destabilizaciju unutar Ukrajine.

Putin je prošle sedmice negirao bilo kakvu namjeru da će izvršiti invaziju, ali je pozdravio alarm kao dokaz da su njegovi potezi privukli pažnju SAD-a i njihovih saveznika, koje je optužio da nisu dovoljno ozbiljno shvatili ruske “crvene linije” oko Ukrajine.

Za Putina, Ukrajina je ostala nezavršen posao nakon ruske ilegalne okupacije Krima iz 2014. godine. Putin vidi Ukrajinu kao dio Rusije i uznemiren je sa njenim odnosima sa zapadom, posebno ukrajinskim vojnim angažmanom sa NATO savezom. Iako je rekao da ne želi rat, u prošlosedmičnom govoru rekao je da mu je cilj da drži SAD i njihove saveznike na ivici „što je duže moguće, tako da nikome ne padne na pamet da izazove sukob koji ne trebaju na njihovim zapadnim granicama.” On je osudio SAD i druge zbog širenja vojne infrastrukture u Ukrajini i jačanje pomorskih misija u Crnom moru i letova ratnih aviona duž ruskih granica.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021