Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Teroristi Al-Shababa napali somalijske vojne baze, 77 terorista ubijeno u napadu

Somalijski vojnici na ceremoniji nakon završene obuke (Fotografija: MC2/Evan Parker)

Dvije somalijske vojne baze bile su meta napada od strane terorista al-Shababa na jugu Somalije

Baze, smještene oko 100 kilometara (60 milja) jugozapadno od glavnog grada Mogadišua, pogođene su dvjema eksplozijama, izjavili su svjedoci.

U trećoj eksploziji teroristi su gađali konvoj somalijskih vojnika koji je nakon napada krenuo ka bazama iz glavnog grada.

Somalijska vojska je potvrdila da je odbila napade teroriste i da obje baze drži pod kontrolom, te da su njene oružane snage u napadima ubile 77 terorista.

“Odbili smo napad terorista koji su željeli izazvati rasulo u našoj vojsci. Izgubili smo četiri vojnika, a mnoštvo drugih je ranjeno”, izjavio je komandant snaga Abdullahi Rage za njemačku novinsku agenciju DPA.

Organizacija Al-Shabab je objavila da je pokrenula samoubilački bombaški napad na bazu Bariire, istovremeno napadajući automobil bombom obližnju bazu Awdhigle, kako bi spriječili tamošnje somalijske trupe da krenu kao pojačanje ka vojnoj bazi Bariire.

“Pregazili smo bazu Bariire, spalili tri vojna vozila i uzeli dva vozila”, izjavio je Abdiasis Abu Musab, glasnogovornik al-Shababa za vojne operacije, pozivajući se na kratko zauzimanje baze.

Teroristi iz al-Shababa, koji su povezani s al-Kaidom, godinama su napadali i pljačkali lokalno stanovništvo.

General Mohamed Tahlil Bihi, zapovjednik pješadijskih vojnih snaga, naknadno je potvrdio za Associated Press da su izgubili devet vojnika, i da je 11 ranjeno.

“Iz Shababa smo ubili 60 njihovih militanata na jednoj tački i 17 drugih u blizini druge baze”, dodao je general.

Turska je u prošlosti optužila Ujedinjene Arapske Emirate kako podržavaju terorističku organizaciju al-Shabab u Somaliji.

Turska je do danas obučila blizu 2.500 somalijskih vojnika, radeći zajedno sa centralnom somalijskom vladom na smanjenju somalijske vojne ovisnosti o trupama Afričke unije (AU) i dugoročnom jačanju i održavanju borbene efikasnosti, kao i spremnosti somalijskih snaga.

Uz to, Turska gradi i obučava nacionalno zrakoplovstvo, koje se smatra ključnom vojnom komponentom u borbi protiv al-Shabaaba i drugih terorističkih organizacija.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021