Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Teritorija koju kontroliše turska vojska našla se na meti balističkih raketa na sjeveru Sirije

Taktički operativni raketni kompleks „Točka“ (Fotografija: RIA Novosti / Igor Zarembo)

U petak navečer dogodio se neobičan napad na naftna postrojenja na sjeveru Sirije, na teritoriju pod kontrolom turske vojske

Mještani su izvijestili o velikim eksplozijama u blizini Al-Baba i Jarablusa. Turska je zauzela ovo područje u jesen 2016. godine u operaciji Štit Eufrata.

Upotreba balističkih projektila ukazuje na sofisticiranu operaciju protiv naftnih postrojenja od strane Asadovog režima. Mnogi navodi ukazuju da iza napada stoji Rusija i režim koji, čini se, imaju za cilj uskraćivanje prihoda od nafte sirijskim opozicionim grupama koje podržava Turska.

Turski mediji nisu spekulirali o tome ko je ispalio rakete. Anadolu, državni kanal u Turskoj, objavio je da je troje ljudi ubijeno i desetine ranjenih.

Rečeno je da su „ispaljene balističke rakete na regiju Tarhin okruga al-Bab i regiju Al-Hamran okruga Jarablus na granici s Turskom.

Balističke rakete sve se više koriste u regiji. Huti koje podržava Iran u Jemenu često ispaljuju balističke rakete na Saudijsku Arabiju. Iran je također testirao bolje i preciznije rakete.

Međutim, upotreba ove vrste projektila rijetka je posljednjih godina u Siriji. Rusija je bila domaćin razgovora o Siriji s Iranom i Turskom u onome što se naziva procesom iz Astane.

Turska tvrdi da podržava Sirijsku nacionalnu vojsku (SNA), međutim SNA se sastoji od mnoštva naoružanih milicija, od kojih se pojedine optužuju za ekstremizam.

Bijele kacige su 28. februara potvrdile da su sirijski režim i Rusija balističkim raketama Tochka gađali područje istočno od Halepa. Video objavljen 6. marta prikazuje ostatke olupine rakete Tochka koja se navodno koristila u napadu na naftna postrojenja 5. marta.

Video od 5. marta prikazuje udare i posljedice napada, kao i pronađene fragmente projektila.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Vjerojatno se tako veliki napad ne bi dogodio bez znanja Rusije, bez obzira na to koje su snage ispaljivale rakete. Neki tvrde da je projektil vjerovatno ispaljen iz zračne baze Kuweireis koja se nalazi 30 kilometara istočno od Halepa.

Interesantno je da napad od 5. marta dolazi na godišnjicu prošlogodišnjeg rusko-turskog sporazuma o prekidu vatre u Idlibu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021