Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

TCG Anadolu će biti opremljen taktičkim bespilotnim letjelicama

Ilustracija višenamjenskog amfibijskog broda TCG Anadolu

U posebnom intervjuu za NTV, predsjednik odbrambene industrije Turske, prof. Dr. İsmail Demir dao je važne informacije o sistemima bespilotnih letjelica koji će se koristiti na višenamjenskom amfibijskom brodu TCG Anadolu

Ranije je objavljeno da će naoružane bespilotne letjelice biti integrisane na višenamjenski amfibijski brod TCG Anadolu. U posljednjoj izjavi šefa Odbrambene industrije, Ismaila Demira, navedeno je da će modificirana varijanta Bayraktar TB2 sistema biti integrisana na TCG Anadolu.

Demir je rekao da se radi o posebno dizajniranim varijantama letjelica koje će biti u mogućnosti slijetati i polijetati sa TCG Anadolu platforme.

Na dnevnom redu su modifikacije za prilagođavanje TCG Anadolu i transformacija u nosač bespilotnih letjelica, naglašavaju turski zvaničnici.

Varijanta sistema Bayraktar TB3, čije razvojne aktivnosti nastavlja Baykar Defense, smatra se sistemom naoružanja koji će biti posebno prilagođen za polijetanje i slijetanje sa pomorske platforme TCG Anadolu.

Demir, koji se u januaru 2021. godine sastao sa novinarima, dao je izjave o sistemima koji se planiraju isporučiti snagama sigurnosti u 2021. godini. Demir je izjavio da će višenamjenski amfibijski brod TCG ANADOLU, izgrađen u brodogradilištu Sedef, biti predat komandi turske mornarice.

L400 TCG, čija je glavna integracija pogonskog i sistema propulzije završena, nastavlja sa završnim ispitivanjima prije predaje turskoj mornarici do kraja ove godine. Brodogradilište Sedef objavilo je da nije bilo problema s kašnjenjima i da se sve odvija prema planu.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

TCG Anadolu, koji će postati glavni brod kada se isporuči turskim pomorskim snagama, ujedno će biti i najveća ratna platforma u historiji turske mornarice.

Mogućnosti modularnog taktičkog drona ALBATROS omogućit će mu da djeluje i na vojnom i na civilnom polju. Model drona od 150 kilograma može poslužiti i kao dron hitne pomoći, sposoban da nosi povrijeđene u vanrednim situacijama.

Također, u posljednjih mjesec dana pojavile su se informacije o testiranju bespilotne letjelice Albatros, namijenjene za nošenje korisnog tereta, koju su zajednički razvile turske kompanije Dasal, Altinay i Aselsan.

Radi se o tehnologiji koja bi se u budućnosti mogla iskoristiti za razvoj platformi koje će se koristiti na višenamjenskom amfibijskom brodu.

 

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021