Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

TCG Anadolu bi mogao biti opremljen domaćim borbenim avionom

Ilustracija aviona Hurjet (Fotografija: Mehmet Cemil Özağaçhanlı)

Predsjednik turske odbrambene industrije prof. Dr. İsmail Demir dao je važne izjave u vezi s “novom dimenzijom” projekta HÜRJET kao alternativi za borbene avione F-35B, koji su bili planirani za tursku mornaricu

İsmail Demir izjavio je da će sa uvođenjem TCG Anadolu u inventar mornarice, brod u početku biti opremljen sa bespilotnim letjelicama – što će biti prvi takav primjer u svijetu.

Izjavio je također da inženjeri TUSAŞ kompanije trenutno vrše ispitivanja o mogućnostima korištenja lakog jurišnog aviona HÜRJET na ovoj platformi.

Maketa lakog trenažnog aviona Hurjet


HÜRJET je primarno planiran kao trenažni avion, dok će istovremeno biti razvijena i varijanta lakog borbenog aviona.

Radovi na izgradnji prvog prototipa su već započeli, dok je prvi let planiran za 2022. godinu, nakon što se završe ispitivanja na zemlji.

U januaru 2021. generalni direktor kompanije TUSAŞ, Temel Kotil, izjavio je da bi do kraja ove godine HÜRJET mogao biti prikazan za javnost s ugrađenim motorom.

Šef turske odbrambene industrije je prethodno potvrdio da će za TCG Anadolu biti razvijena posebna varijanta taktičke bespilotne letjelice Bayraktar TB3, sa sklopovim krilima.

Modifikacije aviona i metode polijetanja i slijetanja na nosač aviona

Tradicionalne avionske piste obično su dužine i do nekoliko hiljada metara. Međutim, piste nosača aviona imaju dužinu obično do 250 metara.

Potrebna dužina piste za polijetanje letjelice ovisi o brojnim vanjskim i unutrašnjim faktorima, uključujući meteorološke uslove, brzinu i smjer vjetra, teret letjelice, količinu goriva u rezervoarima i slično.

Što se tiče samog polijetanja sa nosača aviona, postoje tri metode: Vertikalno polijetanje (Harrier i F-35B), sistem rampe (skakaonice) ili Ski jump koji koriste ruski i britanski nosači aviona, sistem katapulta koji koriste američki i francuski nosači aviona.

F-35C koristi katapult za lansiranje (Foto: Američka mornarica)

U prošlosti se koristio hidraulični katapult sistem, dok danas većina nosača aviona koristi elektromagnetni sistem za lansiranje aviona.

Što se tiče slijetanja aviona na nosač aviona, i ovdje također postoje određeni sistemi u svijetu, čija je svrha da se avion koji slijeće zaustavi na što je moguće kraćoj udaljenosti.

Obično se radi o sistemu popularno nazvanom “kandža”, koji omogućava avionu da se zaustavi u što kraćem razmaku.

Kada je riječ o samom avionu, i tu su potrebne određene modifikacije, počevši od krila i same konstrukcije aviona koja mora biti u stanju podnijeti šok pri polijetanju i slijetanju aviona.

Također materijal koji se koristi za proizvodnju aviona i helikoptera za nosače aviona mora biti otporniji na koroziju i morsku so.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Piloti koji lete za mornarice prolaze posebne i rigorozne obuke, posebno kada je riječ o slijetanju na nosače aviona.

Stoga, za očekivati je da će u narednim godinama turski višenamjenski amfibijski brod TCG Anadolu biti podvrgnut dodatim modfikacijama platforme, kako bi se opremio određenim sistemima katapulta za polijetanje i sistemom kandže za slijetanje borbenih aviona i bespilotnih letjelica.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021