Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Talibani će idućeg mjeseca predstaviti mirovni plan afganistanskoj vladi

Afganistanski predsjednik Mohammad Ashraf Ghani (Foto: Twitter)

Talibani planiraju predstaviti pismeni mirovni prijedlog afganistanskoj vladi, prema tvrdnjama glasnogovornika talibana


Talibani planiraju predstaviti pismeni mirovni prijedlog afganistanskoj vladi već sljedećeg mjeseca, izjavio je glasnogovornik pobunjenika, čak i dok ostvaruju velike teritorijalne dobitke, u vrijeme kada strane snage napuštaju Afganistan.

Stotine pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti pobjeglo je u susjedni Tadžikistan, u susretu sa ofanzivom talibana, otkako su Sjedinjene Države ispraznile svoju glavnu afganistansku bazu, kao dio plana za povlačenje svih stranih trupa do 11. septembra.

Pripadnici afganistanskih vladinih snaga sigurnosti (Foto: Twitter/Ministry of Defense, Afghanistan)

Iako je predaja zrakoplovne baze Bagram afganistanskoj vojsci ohrabrila talibanske napore da preuzmu kontrolu nad novim okruzima, talibanski čelnici obnovili su dugo zaustavljene razgovore s predstavnicima afganistanske vlade u glavnom gradu Katara, prošle sedmice.

“Mirovni pregovori i proces bit će ubrzani u narednim danima … i očekuje se da će ući u važnu fazu, naravno, bit će riječi o mirovnim planovima”, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid za Reuters.

“Možda će trebati mjesec dana da se dostigne ta faza kada će obje strane podijeliti svoj pismeni mirovni plan,” rekao je, dodajući da je najnovija runda razgovora bila u kritičnom trenutku.

“Iako mi (Talibani) imamo prednost na bojnom polju, vrlo smo ozbiljni u razgovorima i dijalogu.” Porast borbi i bijeg hiljada pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti izazvali su ozbiljnu sumnju u mirovne pregovore koje podržavaju SAD, koji su započeli prošle godine za vrijeme administracije predsjednika Donalda Trumpa.

Odgovarajući na zahtjev za komentarom na najave predstavnika talibana, glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da je pregovaračko rješenje jedini način da se okonča 40 godina rata u Afganistanu.

“Pozivamo strane da se uključe u ozbiljne pregovore kako bi utvrdili politički plan za budućnost Afganistana koji vodi pravednom i trajnom rješenju,” izjavio je taj dužnosnik.

“Svijet neće prihvatiti vladu nametnutu silom u Afganistanu”, dodao je zvaničnik. “Legitimitet i pomoć bilo koje afganistanske vlade mogući su samo ako ta vlada poštuje osnovna ljudska prava.”

Talibani napreduju na terenu

Zapadni sigurnosni zvaničnici rekli su da su pobunjeničke snage zauzele više od 100 okruga, ali talibani tvrde da imaju kontrolu nad više od 200 okruga, u 34 provincije koja obuhvataju više od polovine zemlje.

U nedjelju se više od 1.000 pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga povuklo preko sjeverne granice u Tadžikistan, nakon napredovanja Talibana, saopćila je granična služba Tadžkistana, dok su desetine drugih zarobili talibani.

Diplomate koje su nadgledale afganistanske pregovore u više su navrata tražile pomoć susjednog Pakistana kako bi uvjerile talibanske čelnike da ponude mirovni plan, iako su talibani zauzeli maksimalističke stavove, poput obnove islamske vladavine koja podsjeća na razdoblje njihove vlasti u periodu od 1996 do 2001. godine.

Prošli mjesec specijalni izaslanik Evropske unije za Afganistan, Tomas Niklasson, izjavio je da vrijeme ističe i da će pismeni prijedlog mirovnog plana biti znak uspješnog pakistanskog utjecaja na talibane.

Najia Anwari, glasogovornica afganistanskog ministarstva za mirovna pitanja, potvrdila je da su nastavljeni unutar-afganistanski razgovori, navodeći da su njihovi predstavnici “vrlo sretni” zbog toga.

“Teško je predvidjeti da će nam talibani dostaviti svoj pismeni dokument mirovnog plana za mjesec dana, ali budimo pozitivni. Nadamo se da će ga predstaviti kako bi razumjeli šta žele,” izjavila je Anwari.

Prošle sedmice američke snage napustile su zrakoplovnu bazu Bagram, kao dio dogovora s talibanima, protiv kojih su se borile otkako su zbacile radikalni pokret sa vlasti nakon napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021