Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Talibani moraju zaustaviti okupaciju u Afganistanu, kaže Erdogan

Obraćanje naciji povodom pete godišnjice pokušaja vojnog udara u Turskoj (FOTO: Press služba turskog predsjednika)

Erdogan je naglasio da je Afganistan država u kojoj su većina stanovništva muslimani, te da nije ispravan pristup da Talibani nastavljaju ofanzivu na druge muslimane.


“Talibani moraju zaustaviti okupaciju Afganistana,” izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdoan, ističući da koriste pogrešan pristup.

“Talibani bi trebali prekinuti okupaciju teritorije svoje braće,” izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare po odlasku na sjeverni Kipar.

Talibani su iskoristili završne faze povlačenja američkih i drugih stranih trupa iz Afganistana da bi pokrenuli seriju ofanziva širom zemlje.

Smatra se da grupa sada kontrolira otprilike polovicu od 400 državnih okruga, nekoliko važnih graničnih prijelaza, kao i da drži pod opsadom niz vitalnih provincijskih prijestolnica.

Vojna koalicija koju predvode SAD ostala je u Afganistanu gotovo dvije decenije, nakon invazije koja je uslijedila nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Sve više raste strah da će afganistanske vladine snage biti potisnute bez vitalne zračne podrške koalicije, što će omogućiti potpuno talibansko vojno preuzimanje zemlje i eventualni početak višestranog građanskog rata u zemlji, koja je prepuna oružja nakon gotovo četiri decenije borbi.

Erdogan je dalje izjavio da Turska planira razgovarati s talibanima oko aerodroma u Kabulu. Turska, čije su se snage u Afganistanu uvijek sastojale od neborbenih trupa, ponudila je da čuva aerodrom jer ostaju pitanja kako će se osigurati sigurnost na glavnim transportnim rutama i na aerodromu, koji je važan zbog pristupa glavnom gradu Kabulu. Sigurnost aerodroma presudna je za rad stranih diplomatskih misija u Afganistanu, dok se zapadne snage povlače.

Zračna luka nalazi se na strateškoj lokaciji u blizini afganistanske predsjedničke palate i stranih diplomatskih misija u Kabulu, i jedino je mjesto preko kojeg se mogu evakuirati diplomate u vanrednim situacijama. Tursko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na pravednu raspodjelu tereta misije, s obzirom na to da je “neprekinuti i siguran rad aerodroma neophodan za kontinuirano prisustvo diplomatskih misija u Afganistanu.”

Na kraju niza sastanaka s čelnicima NATO-a na marginama samita alijanse u junu, Erdogan je izjavio da je Turska zatražila sudjelovanje Pakistana i Mađarske u misiji u Afganistanu, nakon povlačenja NATO snaga pod vodstvom SAD-a.
Međutim, talibani su se usprotivili prijedlogu Ankare, rekavši da bi i Turska trebala povući svoje trupe u skladu s sporazumom o povlačenju iz 2020. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021