Tajni sastanak izraelskih i arapskih tajnih službi: Ne Iran, Turska je glavna meta

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2018-03-04 15:36:39Z | http://piczard.com | http://codecarvings.comnºÿãjG

Na sastanku izraelski predstavnici su izjavili da “Iran može biti uzdržan vojno” ali da je Turska posjeduje daleko veće mogućnosti.

Tajni sastanak je održan u glavnom gradu zaljeva, prisutni su bili Izrael, Saudijska Arabija, UAE i Egipat. Označili su Tursku kao glavnu prijetnju u regiji, prema medijskim izvještajima.

Prema informacijama Londonskog Middle East Eye, predstavnici četri države složili su se kako je Turska veći prirotet nego Iran kao njihov “vojni rival” u regiji, razgovarali su o načinima kako se suprostaviti uticaju Ankare.

Na sastanku izraelski predstavnici izjavili su kako Iran može biti obuzdan vojnim putem ali da Turska ima daleko veću moć.

Dogovorene su mjere koje će biti poduzete protiv Turske, među njima je i podrška terorističkoj organizaciji PKK u Siriji i Iraku, ometanje-spriječavanje Turske da se obračuna sa sirijskom produžnicom PKK organizacije YPG.

Predstavnici tajnih službi navedenih država složili su se još da će ojačati svoje odnose sa vladom Iračkog kurdistana, i spriječiti bilo kakvo pomirenje sa Ankarom nakon referenduma iz 2017.

Diskutovano je još o punom povratku na političku scenu Bašara Al Asada i ponovno zbližavanje sa Arapskim državama, naravno uz pomoć Izraela.

UAE je već otvorila ponovo diplomatsko predstavništvo u Siriji, Saudijci su to odbili mada su spremni podržati Asada kada je u pitanju Turska.

Podijelite: