Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Tajni američki program koji je napravljen da sabotira iranske rakete

Nemoguće je precizno izmjeriti uspjeh tajnog programa čije postojanje nikada nije javno potvrđeno, kažu zvaničnici

Trampova administracija podržala “tajni program” za sabotiranje iranskih raketa, izvještava The New York Times u srijedu, pozivajući se na sadašnje i bivše dužnosnike administracije koji su razgovarali s novinarima pod uvjetom anonimnosti.

Neimenovani izvori razotkrili su upečatljive detalje o tajnom programu i opisali ga kao dio proširene kampanje Sjedinjenih Država da potkopaju vojsku Teherana i izoliraju iransku ekonomiju.

Zvaničnici su to opisali kao dalekosežne napore, započete za vrijeme predsjednika George W. Busha da bi se neispravni dijelovi i materijali ubacili u iranski lanac snabdjevanja svemirskom opremom.

Program je bio aktivan dolaskom u Bijelu kuću Obamine administracije, ali je zapostavljen do 2017. godine, kada je Mike Pompeo preuzeo dužnost direktora CIA i u program ubrigao nove resurse.

Govoreći o dva pokušaja Irana da lansira satelite koji su propali samo nekoliko minuta nakon lansiranja u proteklih mjesec dana, zvaničnici su naglasili da je nemoguće precizno izmjeriti uspjeh tajnog programa koji nikada nije javno prezentiran.

Teheran je 5. februara pokušao da lansira satelit u svemir nakon prvog neuspjeha u januaru.

Pokušaj lansiranja iranskog satelita u orbitu

Iranski ministar za informacije i komunikacije, Mohammad-Javad Azari Jahromi, rekao je da prvi satelit nije uspio postići potrebnu brzinu u trećoj fazi lansiranja.

Statistike pokazuju da je 67% posto iranskih lansiranja u orbitu propalo od 2008. godine, što je zapanjujuće visok broj u poređenju sa stopom neuspjeha u svijetu od 5% posto za slična lansiranja u svemir.

Centralna obavještajna agencija Sjedinjenih Država (CIA) odbila je komentirati špekulacije o sabotažama.

Vašington je izjavio da će ostati “nepopustljiv” u pritisku na Iran da ga odvrati od razvoja raketnog programa, nakon što je Islamska Republika proizvela nove balističke rakete, nekoliko dana nakon testiranja krstareće rakete u subotu.

Na američke kritike upućene Teheranu iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio je kako “Iran nije tražio niti će tražiti dozvolu za razvoj raketa, nastavit ćemo sa razvojem i odbranom.”

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021