Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ali Hamenei, iranski političar i vrhovni vođa Islamske Republike Iran

Bliski istok

Švedska uvrstila Iran na listu najvećih sigurnosnih prijetnji zajedno sa Kinom i Rusijom

Iran, uz Kinu i Rusiju, navodi se kao najveća sigurnosna prijetnja Švedskoj, u nastojanjima da se domogne određenih tehnologija za razvoj nuklearnog oružja

Švedska služba sigurnosti otkrila je u svom najnovijem obavještajnom izvještaju koji se odnosi na 2020. godinu da Islamska Republika Iran nastoji da se domogne švedske tehnologije za svoje programe nuklearnog naoružanja, objavio je u četvrtak Jerusalem Post.

Iran, Kina i Rusija najveće su sigurnosne prijetnje skandinavskoj zemlji, navodi se u izvještaju.

U obavještajnom izvještaju se navodi da „Iran također provodi industrijsku špijunažu koja je uglavnom usmjerena protiv švedske visokotehnološke industrije i švedskih proizvoda koji se mogu koristiti u programima nuklearnog oružja.”

Otkrića o iranskim aktivnostima, s ciljem razvoja nuklearnog oružja, u Švedskoj dolaze nakon nedavnog njemačkog obavještajnog dokumenta, u kojem je prošle sedmice objavljeno da iranski režim nije prestao sa aktivnostima u cilju da se domogne oružja za masovno uništenje tokom 2020. godine.

Švedski i njemački obavještajni dokumenti mogli bi predstavljati nove propuste u američkim nastojanjima za ponovno pridruživanje Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA), formalno nazvanom iranski nuklearni sporazum.

SAD indirektno pregovaraju s iranskim režimom u Beču o ponovnom ulasku u sporazum, koji iranskom režimu, prema kritičarima, omogućava obogaćivanje urana za razvoj nuklearnog oružja u roku od 10 godina.

Otkrića njemačke i švedske obavještajne službe potvrđuju da iranski režim još uvijek radi na programu nuklearnog naoružanja. JCPOA je samo privremeno ograničenje iranskih napora da se pridruži klubu država koje posjeduju nuklearno oružje, tvrde kritičari sporazuma iz 2015. godine.

Trumpova administracija povukla se iz iranskog nuklearnog sporazuma 2015. godine jer, tvrdila je tada američka vlada, sporazum nije spriječio iranski režim u razvoju nuklearnog oružja.

„Nekoliko zemalja se uključuje u razne oblike špijunaže i sigurnosno ugrožavajućih aktivnosti protiv Švedske. Rusija, Kina i Iran predstavljaju najveću prijetnju ”, objavila je švedska služba sigurnosti (na švedskom: Säkerhetspolisen).

U obavještajnom izvještaju dodaje se da režimi “imaju za cilj jačanje ekonomskog, političkog statusa i vojne supersile svoje zemlje.”

U obavještajnom dokumentu od 88 stranica navodi se da Teheran uglavnom špijunira iranske izbjeglice i neistomišljenike koji se smatraju prijetnjom klerikalnom režimu i bavi se aktivnostima industrijske špijunaže protiv Švedske.

Iranski režim koristi se svojim obavještajnim aparatom za špijunažu usmjerenu na neistomišljenike u Švedskoj i švedsku tehnološku industriju.

U odjeljku pod naslovom “Iran”, švedska obavještajna agencija navodi da iranski režim špijunira kritičare režima, za koje iranske vlasti ocjenjuju da “destabiliziraju” klerikalni režim.

Jerusalem Post je 2012. godine izvijestio da je švedska vlada pokušala blokirati snažne sankcije EU protiv iranskog režima kako bi zaštitila unosne sporazume između švedskog telekomunikacijskog giganta Ericssona i Teherana.

Tadašnji švedski ministar vanjskih poslova, Carl Bildt, dugo se zalagao za diplomatiju u odnosu na sankcije, kao metod suočavanja s totalitarnim režimima poput onih u Iranu i Siriji.

 

Pročitajte još

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Vijesti

Turska obavještajna služba MIT zaustavila je grupu iranskih obavještajaca i njihovih saradnika u pokušaju da kidnapuju i u Iran prebace bivšeg iranskog vojnog zvaničnika...

Vijesti

Dok se u azerbejdžanskoj javnosti govori o neprijateljskim vojnim vježbama susjednog Irana, proteklih dana objavljeni su detalji iz prošlogodišnjeg 44-dnevnog rata koji govore o...

Vijesti

Iran je frustriran azerbejdžanskim vojnim partnerstvom sa Turskom i Pakistanom, te teškim porazom Armenija koja važi za glavnog iranskog regionalnog partnera. Teheran je u...

Vijesti

Teheran nije sretan zbog pobjede Azerbejdžana protiv Armenije u spornoj regiji Nagorno-Karabaha. Ograničenja za ulazak iranskih kamiona u regiju od strane Bakua izazvala su...

Vijesti

Turska i azerbejdžanska vojska pokrenule su u ponedjeljak zajedničku vježbu u autonomnoj azerbejdžanskoj pokrajini Nahčivan, nakon što je iranska vojska pokrenula masovnu vojnu vježbu...

Analize i mišljenja

Proteklih mjeseci ruske i turske snage u Siriji našle su se na meti napada nepoznatog trećeg aktera, koji po svemu sudeći nastoji uvući u...

Vijesti

Azerbejdžan je u nedjelju upozorio Rusiju da ne dopušta ilegalni ulazak vozila drugih zemalja u Nagorno-Karabah, što je u suprotnosti sa sporazumom potpisanim između...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021