Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Sudbina ruskog plina i “američke” nafte pada u turske ruke

Velike sile ukoliko ne pogode pet ptica jednim kamenom, neće ga ni baciti.

Današnja Amerika to čini kao što je nekad činilo Osmansko carstvo, kao Rimsko ili carstvo u kojem sunce nikada nije zalazilo (Britansko).

Iako su vremena i uloge različite, ciljevi su im vječito isti.

Onog trenutka kada vanjski dotok novca u SAD stane, kada ne bude mogla pronaći i koristiti tuđi novac, unutrašnja previranja će započeti.

Kada je u pitanju Amerika i uopšteno Zapad tamo jedinstvo postoji samo dok traje ekonomsko blagostanje, ko god da bude američki predsjednik primoran je obezbijediti dotok novca u državu.

Ukoliko to ne učini, neće uspjeti preživjeti naredni dan.

Posljednjih godina Indija i Kina kao države sa velikom domaćom proizvodnjom veliki dio nafte nabavljaju sa Bliskog istoka, Saudijska Arabija ovdje igra vodeću ulogu.

Datuma 23. Januara 1980 američki predsjednik Karter je izjavio: „Nećemo se ustručavati koristiti vojnu silu u Perzijskom zaljevu radi zaštite američkih nacionalnih interesa“.

Do danas se ništa promijenilo nije, Amerika kontrolišući naftu na Bliskom istoku paralelno kontroliše svoje suparnike Kinu-Indiju-Evropu.

Dok se na naftnim izvorima nalazi američka vojska, svijet od Dolara nikada neće moći odustati. Apsolutno svi zato što im je potrebna nafta, zato što je moraju kupovati, u svojim kasama moraju imati Dolare.

Karter je to još prije 40 godina objavio!

Džimi Karter – bivši američki predsjednik

Naravno, dok oni drže izvore nafte, automatski oni određuju i njenu cijenu.

Američka centralna banka i američka vojska djeluju kao ruka uz ruku, da bi njihovo carstvo opstalo, novac i oružje sihronizovano koriste.

Amerika iz ovoga crpi svoje „Blagostanje“ i teritorijalni integritet.

Nafta iz muslimanskih država postala je dominantna u svijetu, dok je Rusiji prepuštena kontrola nad prirodnim gasom.

Sjetite se 14. Septembra, Huti iz Jemena sa napadom dronovima gađali su rafinerije najveće svjetske naftne kompanije ARAMCO.

Cijena nafte je naglo porasla, nakon ovog napada Pentagon je odlučio poslati dodatne trupe u Saudijsku Arabiju.

Prema zvaničnim informacijama na Bliskom istoku nalazi se 43.800 američkih vojnika, ako dodamo još one iz Afganistana i Sirije, cifra prelazi 60.000.

Sve je to sa jednim ciljem, da bi kontrolisali naftne izvore!

Uprkos ovom broju vojnika, američkoj vojnoj opremi, sistemima protuvazdušne odbrane koji su širom Bliskog istoka raspoređeni, najviše u Saudijskoj Arabiji naravno, ARAMCO je napadnut dronovima? Možete li povjerovati u to?

Saudi na koje je izvršen pritisak dovođenjem u vezu s ubistvom novinara Kashoggija, stavili su ARAMCO na javnu prodaju!

U ovoj regiji šta god ko napravi, slučajni dobitnik je uvijek Amerika.

U napadima Huta, terorističkim napadima YPG-a i DAEŠ-a, dobitnik je uvijek bila Amerika.

Sve akcije YPG-a, DAEŠ-a, El-Kaide finansirane su iz arapskih džepova, oni koji bi odbili da plate, bili bi uvučeni u slične događaje poput ubistva Kashoggija, nisu imali izbora!

Trenutno najveća prepreka Americi je Turska, na Bliskom istoku i u Mediteranu jedini “Zid“ koji odvraća Ameriku da u potpunosti ovlada naftnim izvorima je Ankara. Turska je to pokazala ulaskom u Siriju a turska pomorska flota je već u Mediteranu!

Turska pomorska vojna vježba “Morski vuk” iz 2019.godine

Upravo zbog turske mornarice, istočni Mediteran je jako teško područje i za SAD i za evropske države.

Istovremeno na sjeveru Sirije i u Mediteranu pred njima se nalazi turska vojska.

Turska za razliku od Saudijske Arabije, Njemačke, Francuske i Velike Britanije nije država koju će terorizmom “uspavati“.

Godinama su teroristima u Siriji slali desetine hiljada kamiona naoružanja ali sve to je palo u vodu onda kada je turska vojska prešla sirijsku granicu.

Vidjeli su snagu Turske i na kopnu i na moru, i u zraku! Sjetite se da novi ruski plinovod nosi ime “Turski tok”, Turska svakog trenutka može onemogućiti protok ruskog plina.

Sve su isprobali i isprobavat će i dalje, ali na kraju neće imati drugog izbora nego da dođu za turski pregovarački sto.

Autor: Tarık BaşTürk

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021