Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Sudan normalizuje odnose s Izraelom, Trump očekuje da i Iran učini isti korak

Američki državni sekretar Mike Pompeo stao je uz sudanskog generala Abdela Fattaha Burhana, šefa vladajućeg suverenog vijeća u Sudanu. 25. august 2020.

Izrael i Sudan složili su se u petak da će normalizirati odnose u sporazumu postignutom uz posredovanje Sjedinjenih Država, što čini Sudan trećom arapskom zemljom koja je odustala od neprijateljstva prema Izraelu u posljednja dva mjeseca.

Pomoćnici američkog predsjednika Donalda Trumpa vršili su pritisak na Sudan da poduzme korake ka normalizaciji odnosa s Izraelom, nakon sličnih poteza Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Bahreina.

Trump je američkom Kongresu rekao da će Sudan biti uklonjen sa američke liste država-sponzora terorizma, objavila je Bijela kuća u petak, nakon što je Sudan na račun žrtava i njihovih porodica prebacio 335 miliona dolara.

Sudanski dužnosnici prošlog su mjeseca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima razgovarali o sudanskom uklanjanju s američke liste , kako bi zauzvrat priznali Izrael, navodi se u izvještajima.

Sudanska prijelazna vlada, koja je odgovorna za svrgavanje predsjednika Omara al-Bashira prošle godine, zalaže se za uklanjenje Sudana s američke liste, što joj onemogućava pristup stranim kreditima za rješavanje ekonomske krize.

Vlasti su pod pritiskom javnosti da poprave ekonomsku krizu, koja se pogoršala od svrgavanja Al-Bashira. Inflacija je u augustu narasla za gotovo 170% procenata, a valuta je u padu. Istog mjeseca, američki državni sekretar Mike Pompeo pokrenuo je pitanje uspostavljanja veza između Sudana i Izraela tokom njegove posjete.

Da li će se Iran priključiti arapskim državama u normalizaciji sa Izraelom?

U međuvremenu, američki predsjednik rekao je u petak da vidi i Iran u redu država, koje bi se mogle pridružiti ovakvom dogovoru i da bi “volio pomoći Iranu”.

UAE, ključni američki partner, zajedno s Bahreinom, normalizirali su veze s Izraelom u sporazumu kojem je posredovao Washington. Radi se o prvim arapskim državama koje su prekinule dugogodišnju politiku odbijanja priznanja jevrejske države, bez osiguranja prava dugo okupiranih Palestinaca.

Vojni i civilni čelnici sudanske prelazne vlade podijeljeni su oko toga koliko brzo i dokle treba ići u uspostavljanju veza s Izraelom. Uprkos spremnosti sudanske vojske da normalizira odnose s Izraelom, nakon sastanka šefa Suverenog vijeća, Abdela Fattaha al-Burhana s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u februaru u Ugandi, vlada civilne tranzicije čini se nesklonom poduzimanju ishitrenih koraka.

Tajni sastanak izazvao je bijes u zemlji s obzirom da je sudanski narod nezadovoljan temeljnom promjenom vanjske politike.

Izrael je ratovao sa Sudanom, koji je podržavao Egipat tokom ratova s ​​Izraelom 1960-ih i 1970-ih. Nakon šestodnevnog rata 1967. godine, samit Arapske lige u Kartumu proglasio je “ne” za tri tačke u vezi s Izraelom. Tri tačke su uključivale: bez mira, bez priznavanja i bez pregovora s Izraelom.

Za vrijeme vladavine svrgnutog predsjednika Omara al-Bashira, Izrael je na Sudan gledao kao iranski “cjevovod” za palestinsku opskrbu oružjem u pojasu Gaze.

Vjerovalo se da Izrael stoji iza zračnih napada u Sudanu, u kojem su uništeni konvoj 2009. godine i tvornica oružja 2012. godine.

Nakon svrgavanja al-Bashir-a, čini se da je nova sudanska administracija ranjiva na novu izraelsku politiku prema Bliskom istoku, koja za cilj ima uspostavljanje odnosa s arapskim zemljama, kako bi stekla legitimitet za ilegalne granice Izraela i okupaciju palestinskog teritorija.

Vjeruje se da bi izraelski sporazum sa Sudanom označio novi zastoj za Palestince, koji već dugo računaju da će arapski svijet izvršiti pritisak nad Izraelom, kako bi palestincima učinio ustupke, kao preduvjet za normalizaciju.

Taj zid arapske podrške dugo je služio Palestincima kao jedna od rijetkih poluga protiv Izraela.

Izvor: Dailysabah

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021