Connect with us

Hi, what are you looking for?

Egipatski Dassault Rafale (Foto: Dassault Aviation)

Odbrana i naoružanje

SU-35 i Rafale: Zašto su Indija i Egipat izabrali francuske borbene avione, umjesto ruskih?

Ovog mjeseca Indija je primila isporuku nekoliko francuskih borbenih aviona Dassault Rafale, dok je Egipat potpisao svoj drugi ugovor o nabavci aviona s Francuskom, ostavljajući ruske avione Su-35 po strani. I Indija i Egipat imali su mogućnost odlučiti se za moćne ruske avione Su-35, međutim, izabrali su Rafale


Dana 5. maja ove godine, tri nova aviona Rafale stigla su u Indiju, u sklopu sporazuma o nabavci 36 borbenih aviona od Francuske. Ovim se broj Rafala isporučenih indijskom ratnom zrakoplovstvu popeo na 20.

Ovog mjeseca Egipat je potpisao svoj drugi sporazum o nabavci aviona od Francuske, što je bio veliki uspjeh za francusku vladu i kompaniju Dassault Aviation. Zanimljivo je da je ovo bio drugi sporazum o prodaji Rafale aviona ove godine, nakon što je Grčka u januaru potpisala sličan ugovor za kupovinu 18 aviona.

Odluka Egipta da kupi francuske Rafale, pored ruskih Su-35, potaknula je rasprave među vojnim analitičarima. Iako se kupovine obavljaju i na osnovu geopolitičkih i ekonomskih razloga, ne treba izgubiti iz vida različite mogućnosti dvije letjelice 4,5 generacije u pogledu borbenih sposobnosti i drugih karakteristika.

Francuski Dassault Rafale

Rafale borbeni avion važi za jedan od najnaprednijih i najtraženijih borbenih aviona četvrte generacije u svijetu.

Radi se o dvomotornoj avionskoj platformi prepunoj naprednih senzorskih uređaja i naoružanja sposobnog za uspostavljanje nadmoći u vazduhu, zračno izviđanje, zračne podrške na kopnu, zračne udare duboko unutar neprijateljskog teritorija, izvođenje protubrodskih udara, kao i misije nuklearnog odvraćanja.

Dassault Rafale (Fotografija: Dassault Aviation/Twitter)

Avion je napravljen kao konkurent za Eurofighter Typhoon (EF2000), nakon što se Francuska zbog nesuglasica razišla sa grupom koju su činile Velika Britanija, Njemačka, Italija i Španija.

Pariz je od tada vodio vlastiti program razvoja domaćeg borbenog aviona, izgradivši prvi prototip u julu 1986. godine, te nakon višegodišnjih testiranja na zemlji i u zraku, počela je serijska proizvodnja borbenog aviona.

Rafale se razlikuje od ostalih savremenih evropskih lovaca jer ga je gotovo u cijelosti izgradila jedna zemlja, uključujući najveće francuske odbrambene kompanije, poput Dassaulta, Thalesa i Safrana koje su sudjelovale u razvoju borbenog aviona.

Avionik i karakteristike aviona, poput izravnog unosa glasa, RBE2 AA aktivni elektronički (AESA) radar i optoelektronski frontalni infracrveni senzor za traženje i praćenje meta (IRST), domaće su izrade i proizvedeni su okviru programa Rafale .

Prvobitno je planirano uvođenje u upotrebu 1996. godine, međutim, Rafale je pretrpio značajna kašnjenja zbog smanjenja budžeta nakon Hladnog rata i promjene prioriteta Francuske. Avion je dostupan u tri glavne konfiguracije: Rafale C jednosjedna kopnena verzija, Rafale B dvosjedna kopnena verzija i Rafale M jednosjedna verzija prilagođena za nosač aviona tj. mornaricu.

Ovaj nadzvučni avion može se pohvaliti snažnim motorom sposobnim za superkrstarenje, i testiran je u borbama na nebu Afganistana, Iraka, Sirije, Malija i Libije. Rafale je izveo svoju prvu borbenu misiju 2007. godine, kada je sa laserski navođenim bombama GBU-12, pružao zračnu podršku holandskim trupama u južnom Afganistanu.

Oružje koje ovaj avion najčešće koristi za kopneni napad je precizno navođena bomba AASM ‘Hammer’, koja se intenzivno koristila na Bliskom Istoku, Libiji i Maliju. Rafale avioni također mogu biti naoružani krstarećim raketama SCALP-EG, te sa velikih udaljenosti mogu gađati neprijateljske ciljeve, duboko unutar neprijateljskog teritorija.

Ove krstareće rakete su Francuzi posebno koristili protiv Gadafijevih snaga u Libiji, za vrijeme NATO intervencije u građanskom ratu, te u napadima na pozicije ISIL-a, u sklopu ‘operacije Chammal’, i protiv sirijskih ciljeva tijekom bombardovanja Damaska ​​i Homsa 2018. godine, kao u i mnogim drugim operacijama.

Najnovija konfiguracija aviona također je omogućila integraciju visoko naprednih raketa Meteor zrak-zrak, koje imaju mogućnost gađanja visoko manevarbilnih ciljeva, što uključuje borbene avione, bespilotne letjelice i krstareće rakete u uslovima teškog elektronskog ometanja, sa dometom preko 100 kilometara.

Takođe može nositi MICA zrak-zrak rakete kratkog i srednjeg dometa, koje su razvijene u dvije varijante: MICA RF s aktivnim radarskim navođenjem i MICA IR sa senzorom za infracrveno navođenje.

Ove dvije vrlo napredne rakete, zajedno s Rafaleovim AESA radarom, pružaju mu vrhunske borbene sposobnosti, potpomognute integriranim paketom za elektronsko ratovanje pod nazivom „SPECTRA“.

Ruski Su-35

Su-35 je najnoviji u porodici Flankera i nasljednik je ruskog Su-27, namijenjen da služi kao privremeno rješenje dok Su-57 ne bude proizveden u dovoljnom broju, kako bi preuzeo njegovo mjesto.

Suhoj SU-35 (Fotografija: Pinterest)

Iako je Su-35 prvobitno bio namijenjen izvozu s redizajniranim kokpitom, sistemom za kontrolu naoružanja i karakteristikama poput motora sa mogućnostima vektoriranja potiska, rusko ratno zrakoplovstvo postalo je prvi kupac, dajući mu 2009. godine oznaku Su-35S.

To je dvomotorni višenamjenski lovac, iako nije opremljen AESA radarom. Umjesto toga, Su-35S je opremljen Irbis-E pasivnim elektroničkim radarom, što predstavlja daljnji razvoj radara N011M koji je testiran na testnim platformama Su-27M i predstavlja srž sistema za kontrolu naoružanja Su-35 aviona.

Prema tvrdnjama proizvođača, može detektirati zračne ciljeve udaljene do 400 km (220 nmi) i može pratiti trideset zračnih ciljeva i istovremeno se angažirati nad osam od njih. Uz to, višenamjenski radar može pružiti slike tla u visokoj rezoluciji koristeći SAR (Synthetic-aperture radar) mod na radaru.

Međutim, nekoliko stručnjaka dovelo je u pitanje sposobnosti Su-35 aviona i radara Irbis-E, kao jedinog ativno korištenog zrakoplova ‘4,5’ generacije bez AESA radara. Performanse Irbis-E radara također su vrlo upitne, prema mišljenju brojnih stručnjaka u Indiji, ali i na Zapadu, pogotovo protiv protivnika sa naprednim AESA radarom, koji ne samo da nudi vrhunski domet, već je i vrlo otporan na elektronska ometanja.

Su-35 je avion koji je punu operativnu sposobnost postigao tek 2018. godine, prije čega je opsežno testiran u Siriji. Međutim, tamo raspoređeni Su-35S uglavnom su korišteni za pružanje zračne pratnje za druge ruske borbene avione.

U odnosu na Rafale, očito je da je Su-35 ušao u službu prilično kasno i pred njim predstoji dugogodišnji put, kako bi prikupio relevantno borbeno iskustvo u različitim vrstama misija.

Ipak, ruska letjelica se može pohvaliti vjerodostojnim raketnim arsenalom, uključujući krstareće rakete, protubrodske krstareće rakete i anti-radijacijske rakete. Međutim, ne može nositi rakete opremljene sa nuklearnim bojevim glavama, što je sposobnost koja francuskima avionima daje prednost.

Prilikom odabira zrakoplova dolazi se i do faktora pouzdanosti. Iako se ruski zrakoplovi doista smatraju pouzdanim, francuski zrakoplovi pružaju više tehnoloških karakteristika i naprednog naoružanja.

Stoga se i Egipat i Indija, iako tradicionalni korisnici ruske vojne tehnike, sve više okreću ka zapadnim dobavljačima vojne opreme.

Pročitajte još

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Vijesti

Turski list Yeni Şafak objavio je informacije kako Sjedinjene Države od Atine planiraju zatražiti ostrva Lemnos, Lesvos, Samotrakija i Skyros, kako bi na njima...

Vijesti

Armenija je u srijedu objavila da je zemlja spremna za vođenje razgovora o popravljanju odnosa s Turskom. Nakon skoro tri decenije bez diplomatskih odnosa...

Analize i mišljenja

Ankara poriče najave iz Moskve da druga serija S-400 čeka da krene prema Turskoj, odgovarajući da je to pokušaj da se sabotiraju pregovori Turske...

Bliski istok

Rusija nastoji iskoristiti promjenu vlasti u Izraelu kako bi uspostavila određenu kontrolu nad izraelskim vojnim operacijama na teritoriji svog saveznika Sirije, objavio je Bloomberg....

Vijesti

Ugovor za izgradnju ledolomca za sjevernu pomorsku rutu bit će dodijeljen turskom brodogradilištu Sefine Denizcilik Tersanecilik Turizm Sanayi Ve Ticaret A S. Ovo je...

Evropa

Odnosi između Ukrajine i Turske su u velikom usponu, što je posljedica ruske okupacije ukrajinskog poluotoka Krim, ali i embarga koji su zapadne države...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021