Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Stigao odgovor iz Turske na inicijativu američkog senata o kupovini turskog S-400

Ömer Çelik, glasnogovornik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK), razgovarao je s novinarima nakon sastanka odbora stranke. Ankara, 30. juni 2020.

Glasnogovornik AKP stranke Omer Čelik komentarisao je inicijativu američkog senata o kupovini ruskog S-400, koji je Turska nabavila od Rusije

Glasnogovornik AKP stranke Omer Čelik dao je izjavu nakon sjednice Centralnog izvršnog odbora AKP stranke (MYK), kojim je predsjedavao predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Govoreći o inicijativi američkog senata o kupovini turskog S-400, koji je Turska nabavila iz Rusije Čelik je izjavio: “Kada jedna država kupuje oružje ili određeni sistem, to čini sa ciljem da koristi ovo naoružanje. Republika Turska je željela kupiti Patriot sistem, ali nisu dali i pala je odluka o nabavci S-400. Kada se ovakav sistem prodaje određenoj državi, prodaje se kao krajnjem korisniku. ”

Ruska strana brzo je reagovala na američku inicijativu:

“Turska ne može ponovno preprodati ruske odbrambene sisteme S-400 bez odobrenja Moskve”, javila je u utorak novinska agencija Interfax, pozivajući se na glasnogovornicu ruske federalne službe za vojno-tehničku saradnju Mariju Vorobyovu.

Rasprava u američkom senatu je krenula na prijedlog republikanskog senatora Johna Thunea, koji predložio da u pogledu krize oko turske nabavke ruskog sistema S-400, SAD otkupe ovaj sistem od Turske.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021