Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Stealth fregata klase Istanbul prvi put će zaploviti 23. Januara 2021. godine

Nova fregata klase Istanbul F-515, koja će 2023. godine ući u operativnu službu

Fregate klase Istanbul je posebna grupa od četri višenamjenske fregate, smanjenog radarskog odraza, koje bi prema planu 2023. godine trebala početi ulaziti u inventar turske mornarice. Prva fregata F-515 TCG Istanbul će prvi put zaploviti 23. januara 2021. godine.

Odluka Izvršnog odbora turske odbrambene industrije o dizajniranju i razvoju prve fregate klase Istanbul, kao nastavak koncepta MİLGEM, donesena je u Istanbulu 30. juna 2015. godine, pod zapovjedništvom brodogradilišta u Istanbulu.

Prvi brod TCG Istanbul (F-515), čije su prve aktivnosti izgradnje započele u Istanbulu 3. jula 2017. godine, porinuće se 23. januara u more, a ispitivanja i testovi, prema planu, provodit će se do januara 2023. godine.

Nakon završetka testova i ispitivanja, fregata će prema planu biti dostavljena Komandi pomorskih snaga turske mornarice u septembru 2023. godine.

Nove fregate I-klase donijet će posve nove sposobnosti turskoj mornarici

Na dizajnu i razvoju nove ratne fregate radila je poznata turska kompanija STM, uz brojne druge domaće podizvođače.

Prva fotografija fregate I-klase snimljena ovih dana u istanbulskom brodogradilištu

Razvoj fregate je tekao u sklopu MILGEM projekta modernizacije i opremanja turske mornarice. Fregate i-klase su višenamjenski ratni brodovi namijenjeni za protupodmorničku borbu, dok će istovremeno biti opremljene moćnim i naprednim sistemima protuzračne odbrane.

Za razliku od korveta Ada klase, nove fregate će biti nešto većih dimenzija i deplasmana, poboljšane izdržljivosti i sa ugrađenim vertikalnim sistemom lansiranja MK-41.

Vertikalni sistem lansiranja MK-41 omogućit će novim fregatama da lansiraju krstareće rakete dugog dometa, koje su završnoj fazi izrade prije zvaničnih testnih lansiranja.

Prema dostupnim informacijama fregate i-klase će biti opremljene sa čak 16 protubrodskih raketa Atmaca, čiji domet iznosi preko 240 kilometara, dok će u početnoj fazi protuzračnu odbranu činiti američki sistem RIM-162 ESSM, dometa preko 50 kilometara, a kasnije potencijalno Hisar i drugi domaći sistemi.

Fregata i-klase imat će mogućnost da lansira čak 64 Evolved Sea Sparrow rakete, koje će moći lansirati koristeći vertikalni sistem lansiranja MK-41.

U hangaru fregate nalazit će se Sikorsky S-70 mornarički helikopter. Ovaj helikopter koristit će se za protivpodmorničku borbu, dok će istovremeno biti opremljen i protubrodskim raketama.

ADVENT data-link sistem upravljanja borbom

Kako se tehnologija razvijala tako se razvijala i ratna sposobnost ratnih brodova, tim je ratovanje na moru postajalo je sve složenije, a potreba za trenutnim izvršavanjem kritičnih funkcija postala je prijeko potrebna.

Da bi se zadovoljile rastuće potrebe paralelno sa razvojem ratovanja, pojavio se koncept sistema upravljanja borbom (CMS) kako bi se pružila podrška u koordinaciji komandovanja i upravljanja kao i integracije sa zapovjednim osobljem.

Sistem upravljanja borbom je sistem koji djeluje kao mozak postojećeg ratnog sistema na platformi, i služi za podršku borbenoj moći ratnih brodova sa ciljevima da:

  • Poveća situacijsku svijest komandnog osoblja
  • Pomogne u efikasnoj upotrebi oružja i senzora borbenog sistema
  • Pruži podršku u odlukama zapovjednom osoblju za operacije koje trebaju biti izvršene
Genesis Advent combat management data-link

Da bi se postigli ovi ciljevi, sistem upravljanja borbom prikuplja informacije dobivene od strane senzora i komunikacijskih kanala, obrađuje prikupljene informacije u skladu s unosima operatora ili postavkama sistema, i sposoban je povećati svijest o situaciji na bojnom polju, kao i pomoći pri odlučivanju kroz predstavljanje dobivenih podatke operateru ili upotrebom u unaprijed definiranim algoritmima sistema.

Jedan ovakav data-link sistem već postoji u okviru turske mornarice pod nazivom Genesis Advent management system, i koristi se na svim novim platformama, uključujući Milgem korvete, višenamjenski amfibijski brod TCG Andolu, kao i na budućim fregatama i-klase i razaračima TF-2000.

ADVENT management system je nacionalni i potpuno domaći sistem upravljanja sukobom koji ima pristup potpuno integriranim TDL funkcijama 11/16/22, SIMPLE, JREAP i VMF putem svih upravljačkih konzola.

Sistem za upravljanje borbom fokusiran je na integraciju buduće udarne mornaričke grupe turske mornarice

Sistem odgovara potrebama umreženog operativnog pristupa podržanog zaštićenim data-linkom, u skladu sa interesima i potrebama nove turske pomorske doktrine “Plava domovina“.

Prema nezvaničnim informacijama iz turskih izvora, cijena prve četri fregate iznosit će između 330 i 400 miliona dolara po primjerku.

Iskustvo i tehnološko znanje stečeno sa klasom Istanbul igraće važnu ulogu u određivanju karakteristika dizajna i procesa razvoja razarača klase TF-2000, kao i odabiru sistema i opreme koji će se koristiti na ovim znatno većim i sposobnijim ratnim brodovima.

Sa svim pratećim modernizacijama i stavljanjem u aktivnu službu fregata I-klase kao i razarača TF-2000, Turska će postati ozbiljna pomorska regionalna vojna sila u Mediteranu u narednim godinama.

Autor: F.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021