Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Šta se krije iza Bill Gatesovog protivljenja za dijeljenjem “recepta” za cjepivo protiv koronavirusa?

Fotografija: Bill Gates/Facebook

Bill Gatesa optužuju da se protivi podjeli formule za cjepivo COVID-19 sa zemljama u razvoju. Optužbe dolaze nakon njegovog intervjua za kanal Sky News

Bill Gates se godinama zalagao za spremnost za pandemiju i održao je govor 2015. godine, u kojem je upozorio na potencijalno zapanjujući broj žrtava koje bi mogla uzrokovati svjetska pandemija.

Sada, dok se cjepiva protiv COVID-19 proizvode, Gatesa optužuju da je uskratio recepte vakcina zemljama u razvoju zbog svog odgovora u nedavnom intervjuu.

“Bill Gates kaže NE dijeljenju formule za vakcine sa siromašnima širom svijeta kako bi se okončala pandemija”, navodi se u jednom naslovu.

“Bill Gates na udaru kritika zbog toga što je rekao da formule vakcina ne treba dijeliti sa zemljama u razvoju,” kaže drugi naslov.

Oba članka se pozivaju na Gatesov intervju za Sky News od ovog mjeseca, u kojem Gatesa pitaju da li bi bilo korisno promijeniti zakon o intelektualnom vlasništvu kako bi se omogućilo “dijeljenje recepta za ove vakcine”.

Gates odgovara “Ne”, što bi samo po sebi moglo biti protumačeno kao zalaganje za zakon o intelektualnom vlasništvu i odbijanje dijeljenja formula vakcina sa zemljama u razvoju. Ali onda Gates nastavlja s odgovorom na neizbježno sljedeće pitanje: “Zašto ne?”

Razlog je, rekao je Gates, složenost proizvodnje sigurnih cjepiva.

“Na svijetu postoji samo toliko tvornica cjepiva i ljudi su vrlo ozbiljni u pogledu sigurnosti cjepiva,” izjavio je Gates.

“Ono što koči stvari u ovom slučaju nije intelektualno vlasništvo. Nije to kao da postoji neka neaktivna tvornica cjepiva s regulatornim odobrenjem koja izrađuje magično sigurne vakcine. Morate obaviti ispitivanja na tim stvarima. I na svaki proizvodni proces treba gledati vrlo pažljivo. ”

Štoviše, Gates je rekao da se već dogodilo da su proizvođači cjepiva COVID poput Pfizer, AstraZeneca, Moderna i Johnson & Johnson podijelili formule vakcina – kao što je to slučaj s Indijom.

“Dobili smo sva prava od kompanija za proizvodnju vakcina”, rekao je. “Nisu to zadržavali, već su sudjelovali” tvrdi Gates.

Tehnologija vakcina otežava proces proizvodnje

Pfizerove i Modernine vakcine oslanjaju se na noviju RNA tehnologiju. Na ovaj način proizvedene vakcije su osjetljive i s njima treba pažljivo rukovati, uz određene temperature i nivo vlažnosti kako se ne bi razgradile.

Stručnjaci kažu da je vrlo malo vjerovatno da “deseci” proizvodnih pogona mogu odmah pokrenuti ovu vrstu proizvodnje. Čak i da su Pfizer-BioNTech i Moderna danas napravili svoje recepte za cjepivo javno dostupnim, procjenjuju farmaceutski istraživači, i dalje bi trebalo nekoliko mjeseci da druge kompanije izrade cjepiva, a do tada će masovna distribucija i vakcinacija već biti u toku.

Koalicija nevladinih organizacija pozivala je američkog predsjednika Bidena da odmah počne razvijati planove za dijeljenje očekivanog viška stotina miliona doza cjepiva COVID-19 sa svijetom, nakon što se zadovolji američka potražnja za vakcinama.

Biden se potrudio da SAD financijski daju svoj doprinos COVAX mehanizmu, koji će dijeliti cjepiva s više od 90 zemalja sa nižim i srednjim ekonomskim standardom.

40 novih milijardera koji su se obogatili na borbi protiv pandemije

Prema pisanju Forbesa, pandemija Covid-19, pored toga što je u početku donijela ekonomski krah za brojne postojeće milijardere širom svijeta, godinu dana kasnije pojavilo se čak 493 nova milijardera na Forbesovoj listi najbogatijih.

Među njima je najmanje 40 novih članova koji svoju sreću crpe iz kompanija uključenih u borbu protiv Covid-19. Neki, poput izvršnog direktora Moderne Stéphanea Bancela i suosnivača BioNTech kompanije Ugura Sahina, našli su se na listi milijardera zahvaljujući vakcinama u čijem su istraživanju i razvoju sudjelovali.

Drugi su se obogatili proizvodeći sve, od lične zaštitne opreme i dijagnostičkih testova, do tretmana antitijelima i softvera koji pomaže vladama da organizuju kampanje vakcinacije, što je neophodno za ponovno otvaranje ekonomija i povratak u normalan život.

Međutim, na samom početku pandemije, farmaceutske kompanije koje danas prodaju vakcine dobile su finansijsku podršku u iznosima blizu 10 milijardi dolara ili čak više, od brojnih država, fondacija i iz drugih izvora.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Postavlja se pitanje: Zašto farmaceutske kompanije, čije je istraživanje i razvoj vakcina finansiran novcem iz cijelog svijeta, sada vakcine tretiraju kao privatno vlasništvo, zagovarajući pravo na patent?

Danas vakcine stoje između života i smrti, a prava intelektualnog vlasništva stoje između vakcina i zemalja trećeg svijeta. Po svemu sudeći, izgleda da je pravo na patent važnije od miliona ljudskih života.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021