Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Šta pokreće izraelsku vojnu agresiju na Siriju?

Izraelski F-35l “Adir” koji će biti glavni adut izraelske vojske za neutralizaciju iranske protuzračne odbrane

Prema mišljenju regionalnih stručnjaka, Tel-Aviv želi ograničiti efikasnost i utjecaj Irana u regiji sa napadima na iranske ciljeve u Siriji.

Izraelsko ratno zrakoplovstvo navodno je u srijedu ujutro napalo sirijske regije Albu-Kamal i Deir ez Zor, prema informacijama SANE, zvanične novinske agencije Assadovog režima.

Ako se ispostavi tačnim, ovo će biti četvrti izraelski zračni napad u Siriji u manje od dvije sedmice.

Kako su se pojavili izvještaji, izraelsko ratno zrakoplovstvo nije gađalo samo režimske vojne položaje i baze, već je su se na meti napada našle lokacije na kojima se nalaze libanski Hezbolah, iranska revolucionarna garda (IRGC) i druge lokalne i strane milicije u istočnoj Siriji.

Nekoliko skladišta i lokacija koja pripadaju naoružanim grupama povezanim sa Iranom takođe su bili meta.

Posljednjih godina, kada su se događali takvi napadi, sirijski režim okarakterisao bi napadače kao “neidentificirane letjelice” koje krše zračni prostor Sirije i izvode udare na milicije povezane sa Teheranom.

Ali s vremenom je režim počeo kriviti Izrael za izvođenje zračnih napada na njihove vojnike i šiitske milicije. Nakon incidenta u srijedu ujutro, režim je izvijestio o sličnom napadu na jugu Sirije, gdje su se u noći čule eksplozije.

Zračni udar kasno u noć navodno je ciljao skladišta oružja, osmatračnice i radarske lokacije koje pripadaju sirijskoj vojsci i prorežimskim milicijama.

U razgovoru za TRT World, Ozden Zeynep Oktav, profesorica međunarodnih odnosa sa istanbulskog univerziteta Medeniyet, rekla je da su izraelski napadi u Siriji trebali zaustaviti iranski utjecaj u ratom zahvaćenoj zemlji.

“Nakon nedavnih zbivanja na Bliskom istoku, Izrael je uspio povući Egipat na svoju stranu, a Tel Aviv je započeo saradnju sa zaljevskim zemljama koje su otvorile put opsežnoj borbi Izraela protiv Irana”, kazala je Oktav.

S obzirom da je politika američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Iranu i Bliskom istoku pogodovala položaju Izraela u regiji, Oktav je rekla da se Izrael sada želi suprotstaviti Iranu u Siriji, koji usmjerava svoje snage i milicije duž istočne i južne granice.

“Nedavni stav SAD-a prema Iranu već je ogolio iransku ekonomiju i Tel Aviv koristi ovu priliku da zaustavi utjecaj Teherana u regiji”, dodaje Oktav.

“Međutim, izbori u Izraelu i Iranu odredit će sudbinu pitanja Sirije, a isto tako i u regiji”.

Iskorištavanje sirijskog sukoba

U decembru su dva slična zračna napada ciljala mjesta u blizini libansko-sirijske granice u Al Zabadaniju i Masyafu.

Zračni napadi uslijedili su za vrijeme posljednjih dana mandata administracije predsjednika Trumpa. Neki analitičari tvrde da su Tel-Aviv i Washington možda bili na putu vojne operacije protiv Irana, prije dolaska nove administracije u Bijelu kuću.

Izraelski zvaničnici nisu dali nikakvu izjavu u vezi s nedavnim zračnim napadima, u kojima je navodno ubijeno više od 25 proiranskih i režimskih milicija u Siriji.

Deir ez Zor je glavna kopnena veza između Irana i Libana. Kroz provinciju prolaze glavni plinovodi i trgovinski putevi, koji povezuju dvije zemlje s Irakom i Jordanom.

Uz pomoć Irana i Rusije, sirijski režim zauzeo je središnji i zapadni dio Deir ez Zor-a kada su se teroristi DAEŠ-a povukli s tog područja u novembru 2017. godine.

Regijom u velikoj mjeri upravljaju prorežimske milicije i milicije koje podržava Iran, kojima zapovijeda iranski korpus iranske revolucionarne garde IRGC. Otvorili su šiitske molitvene centre i škole u kojima drže sektaško vjersko obrazovanje ljudima koji su uglavnom sunitskog shvatanja Islama.

S druge strane, Deir ez Zor, na istočnoj obali rijeke Eufrat, trenutno je pod kontrolom terorističkih grupa YPG i PKK.

Selim Han Yeniacun, stručnjak za izraelsku politiku, rekao je da su šiitske milicije u Siriji svjesne strateške važnosti Deir ez Zora. Radi se o jednoj od najvažnijih distributivnih tačaka u regiji jer presijeca autoceste M4-M7.

„Izrael ove napade naziva preventivnim mjerama, ali nije jasno čemu su namijenjeni da spriječe. Mjesta koja su bombardirali udaljena su od izraelskih granica ”, izjavio je Yeniacun za TRT World.

Na izraelsku vanjsku politiku, prema mišljenju Jeniacuna, utjecali su događaji koje je pokrenulo Arapsko proljeće, jer s arapskim čelnicima može pregovorati samo uz pomoć diplomatije u stilu Trumpa, koja će se vjerojatno promijeniti s nadolazećom američkom administracijom.

„U Izraelu postoji dilema o tome kako se nositi sa Sirijom. Tel Aviv ne želi niti Assadov režim niti Siriju bez tiranskog režima. Želi samo stvoriti ‘zgodnog neprijatelja’ u Siriji, što im može pomoći da ostvare svoje regionalne ciljeve ”, dodaje Yeniacun.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021