Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Šta podrazumijeva Bidenova prijetnja da će Putin “platiti cijenu”?

Tadašnji potpredsjednik Joe Biden pozdravio je ruskog premijera Vladimira Putina. 10 Mart 2011. godine (Fotografija: Bijela kuća)

Američki predsjednik Džo Bajden je izjavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin “ubica”, te kako vrlo brzo platiti cijenu toga


Na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji Džo Bajden je najavio povratak i jačanje transatlantskog saveza i pogleda uprtog unaprijed.

“Šaljem svijetu jasnu poruku: Amerika se vraća. Transatlantski savez se vraća,” izjavio je predsjednik Bajden.

Pored Bajdenovih izjava, glavni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg je najavio da će savez pojačati svoje vojno prisustvo i aktivnosti u Crnom moru.

Interesantno je to da je i Bajdenova i Stoltenbergova izjava usmjerena protiv Rusije došla isti dan.

Velika Britanija je također izjavila da ruska i kineska prijetnja Zapadu raste, kako će proširiti i obnoviti svoj nuklearni arsenal za 40 posto, investirajući veliki novac u jačanje nuklearnih kapaciteta.

U izvještaju američke obavještajne službe, pored optužbi za rusko miješanje u predizbornu kampanju, objavljeno je čak da su i turski hakeri umiješani u hakiranje stranica američkih predsjedničkih kanidata. Međutim, bez objave detaljnih informacija.

U izvještajima se navodi da je Rusija sudjelovala u predsjedničkoj kampanji protiv Džoa Bajdena, tako što je medijima predala određene kompromitirajuće snimke Bajdenovog sina Huntera Bajdena, i njegovih poslovnih aktivnosti u Ukrajini.

Također se smatra da upravo Rusija stoji iza razotkrivanja Bajdenovih poslovnih veza sa Kinom, što je Trump kao adut koristio u predsjedničkoj kampanji protiv Bajdenovog tima.

Najnoviji izvještaj američke obavještanih službe ne spominje Kinu, te tvrdi kako se nije miješala u izbore jer želi sa SAD-om uspostaviti dobre odnose.

Interesantno je da ista američka obavještajna agencija u mjesecu Januaru tvrdila da iz Kine dolaze neprestani cyber napadi protiv SAD-a, kako još uvijek nije utvrđena šteta i posljedice koje su prouzrokovane u tim hakerskim napadima.

Nakon izvještaja o miješanju u američki izborni proces, predsjednik Bajden najavio je odmazdu protiv Rusije

Velikom broju ljudi širom svijeta nije najjasnije šta je to što američki predsjednik podrazumijeva pod prijetnjom da će “Putin platiti cijenu”.

SAD su protiv Rusije do danas nametnule veliki broj sankcija, ciljajući gotovo svaki segment ruske ekonomije, energetski sektor kao i vojnu industriju.

Meta sankcija su i brojne ličnosti iz ruske vlade, koje se optužuju za odgovornost trovanja opozicionih političara u inozemstvu i suzbijanje Putinovih opozicionara u samoj Rusiji.

Bajdenova izjava i prijetnja može se analizirati iz brojnih uglova i kroz širi kontekst njegove politike.

Bajden želi okupiti demokratske zemlje koje smatra saveznicima, uključujući države Evrope i određene druge države u Aziji, kako bi se zajednički suprostavili Rusiji i Kini.

Kina uživa veliku trgovinsku razmjenu i investicije sa Evropom.

Također, Rusija ima ozbiljnu energetsku saradnju sa Evropom, dok prema tvrdnjama evropskih država sigurnost Evrope je u određenom smislu u rukama Rusije.

Kada Bajden kaže kako će ojačati američke veze sa EU, on tim ustvari govori kako će EU ponovo staviti pod američku hegemoniju.

SAD nastoji spriječiti ekonomsku i energetsku integraciju Njemačke i Francuske sa Kinom i Rusijom

Najveći američki strah u pogledu energetske integracije Njemačke i Francuske sa Rusijom ogleda se u tome da dvije glavne evropske države kreću i u sigurnosnu integraciju sa Rusijom, što je za američku dominaciju u Evropi najveća moguća prijetnja.

Glavni motiv američkih nastojanja da zaustave Sjeverni tok 2 jeste činjenica da energetska integracija sa Rusijom može da se transformiše i u političku.

Međutim, ukoliko bi SAD uvjerile Evropu da odustane od ruskog gasa, moraju ponuditi odgovarajuću alternativu. Plinovod koji povezuje centralnu Aziju preko Turske sa Evropom može biti alternativa ruskom gasu.

Plinovod koji povezuje centralnu Aziju preko Turske sa Evropom može biti alternativa ruskom gasu (Fotografija: GIS)

To u konačnici može biti i izraelski plin iz Istočnog Mediterana, azerbejdžanski i turkmenistanski plin iz Srednje Azije ili katarski plinovod prema Evropi.

Već se poduzimaju brojni koraci kako bi se plin iz Istočnog Mediterana i Srednje Azije doveo u Evropu, dok u tome glavnu ulogu igra Turska, čiji strateški geografski položaj se nalazi u srcu energetskog čvorišta i energetskog tranzita ka Evropi.

Može li jedna demokratska država sarađivati sa državom čiji je predsjednik “ubica”?

Bajdenova izjava kako je Putin “ubica” usmjerena je prvenstveno protiv američkih saveznika i najbližih ruskih partnera, a to su EU i Turska. Bajden ovim poručuje Evropi i Turskoj: Ili ste sa mnom, ili ste sa ubicom. Ukoliko ste demokratske zemlje, sa Rusijom ne možete sarađivati.

Nakon terorističkog napada 11. septembra, tadašnji američki predsjednik Džordž Buš izašao je sa sličnom strategijom u javnost: Ili ste sa nama, ili ste sa teroristima.

Međutim, na koji način Bajden planira natjerati Rusiju da “plati cijenu”?

Jasno je da to neće biti konvencionalnim ili nuklearnim ratom, sankcije su već uvedene, šta je onda preostalo?

Iz američkih optužbi o hakerskim upadima od strane ruskih hakera može se naslutiti budući američi odgovor.

Bajdenova administracija planira pokrenuti veliki kibernetički (cyber) napad nad Rusijom, kao odgovor na njihove hakarske upade u američke sisteme.

Rusija ovo godinama unazad očekuje ustvari. To se može zaključiti na osnovu priprema i uspostavljanja domaće internetske mreže pod nazivom RuNet.

Prije nekoliko mjeseci Svjetski ekonomski forum objavio je interesantan tekst pod naslovom Cyber pandemije, što je potencijalni nagovještaj kako će izgledati ratovi među državama u budućnosti.

Ukoliko SAD izvrše jedan ovakav napad nad Rusijom, za očekivati je da će eventualno Rusija uzvratiti istom mjerom, što će dovesti do masovnog širenja kibernetičkih napada u svijetu.

AutorF.T

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021