Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Snage Sirijske opozicije ubile desetine Asadovih vojnika nakon ruskog napada u Idlibu

Snage sirijske opozicije

Sirijske oporbene snage ubile su najmanje 15 boraca režima Bašara al-Asada, podržanih od strane Moskve, u znak odmazde zbog ruskih zračnih napada, u kojima je stradalo desetine boraca opozicije u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, objavio je u utorak War monitor

U ruskim zračnim napadima pogođen je kamp za obuku boraca Faylaq al-Sham frakcije, koja se nalazi u sklopu sirijske nacionalne vojske (SNA), u blizini turske granice, u posljednjem velikom oporbenom uporištu u Idlibu.

U napadu je stradalo najmanje 78 boraca opozicije, a ranjenih je bilo 90.

Nacionalni oslobodilački front (NLF), opoziciona grupa sa sjedištem u Idlibu, koja uključuje i Faylaq al-Sham, obećali su odmazdu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio je da je 15 prorežimskih boraca ubijeno u granatiranju od strane NLF-a, na područjima pod kontrolom režima na jugu i istoku Idliba, kao i u dijelovima susjednih provincija, navodeći regiju Hame, Halepa i Latakije.

Glasnogovornik NLF-a, Naji Mustafa, rekao je za agenciju France-Press (AFP) da je “NLF odmah odgovorio” ciljanjem režimskih položaja, posebno na jugu provincije Idlib i sjeverno od provincije Hama.

Napadi u ponedjeljak bili su najkrvaviji val nasilja otkako je rusko-tursko primirje stupilo na snagu na sjeverozapadu Sirije, prije gotovo osam mjeseci.

Dogovor je rezultat pregovora Rusije i Turske, kojim je obustavljena ofanziva sirijskog režima, u kojoj je ubijeno više od 500 civila i raseljeno gotovo milion ljudi, u jednoj od najgorih humanitarnih kriza sirijskog devetogodišnjeg građanskog rata.

U sirijskom ratu, koji je izbio nakon brutalne represije protiv antivladinih protesta 2011. godine, ubijeno je više od 380.000 ljudi, dok su milioni raseljeni u zemlji i inostranstvu.

Povezano: U ruskom zračnom napadu ubijeno najmanje 78 pripadnika sirijske opozicije u Idlibu

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021