Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Sjedinjene države ubrzano grade vojne baze stavljajući Tursku u obruč

Helikopterska baza gradi se u 1. zrakoplovnoj brigadi kopnene vojske koju koristi grčka vojska u Stefanovikiou, koja se nalazi u blizini turskog grada Ayvalık

Zabrinuti zbog aktivnosti turske mornarice u regiji Kipra, Atina je dosad otvorila Alexandroupoli, Solun, Kavalu, Larisu i Kretu za američke trupe, za koje se govori da sada postavljaju bazu u Stefanovikiou , nakon što je nedavno dodijeljena Pentagonu.

Baza helikoptera gradi se u 1. zrakoplovnoj brigadi kopnene vojske koju koristi grčka vojska u Stefanovikiou, a koja se nalazi izravno preko puta turskih gradova Balıkesir-Ayvalık.

Baze, koje se grade u Grčkoj, koristit će američki vojnici.

Američke vojne baze u Grčkoj

Po njihovom dovršetku navodi se da će u ovim bazama biti smješteni borbeni helikopteri poput Apacha, kao i transportni helikopteri poput Black Hawka i Chinooka.

Washington je nedavno poslao 2.000 vojnika, 700 oklopnih vozila i nekoliko kontejnera opreme u svoju bazu u gradu Alexandroupoli, smještenom 60 kilometara od turske granice.

Pentagon ovu bazu u Grčkoj vidi kao alternativu za turski Incirlik. Grčki mediji navode da baze SAD-a na Kreti, u gradu Sedes kod Soluna, kao i one smještene u Kavali i Larisi, koristi američka vojska.

Američka vojska, kako se izvještava, odlučila je poslati bespilotne letjelice RQ-4 Global Hawk u Grčku sa ciljem suzbijanja turskih bespilotnih letjelica koje lete preko Egeja.

Izvor: Yeni Şafak

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021