Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Sisi: Sloboda izražavanja prestaje ukoliko vrijeđa više od 1,5 milijardu ljudi

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi (Fotografija: Twitter)

Izjava egipatskog predsjednika Abdel Fattah el-Sisija dolazi nakon porasta tenzija kao odgovor na komentare francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Islamu

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi rekao je u srijedu da bi sloboda izražavanja trebala prestati ukoliko vrijeđa više od 1,5 milijardu ljudi, kao odgovor na objavljivanje karikatura Poslanika Muhameda u Francuskoj.

Komentari su uslijedili kao reakcija arapskih i muslimanskih zemalja na komentare francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Islamu.

U televizijskom obraćanju povodom rođenja Poslanika Muhameda, Sisi je poručio da muslimani imaju pravo da njihova osjećanja i vrijednosti ne budu povrijeđene.

“Ako neki imaju slobodu da izraze ono što misle, pretpostavljam da se ovo zaustavlja kada je riječ o vrijeđanju osjećaja više od 1,5 milijardi ljudi”, rekao je Sisi.

Sisi je također rekao da odlučno odbacuje bilo koji oblik nasilja ili terorizma od bilo koga u ime odbrane religije, vjerskih simbola ili ikona.

Ranije ovog mjeseca, Macron je rekao da je Islam vjera “koja je danas u čitavom svijetu u krizi” i obavezao se da će se boriti protiv “islamističkog separatizma”, za koji kaže da predstavlja prijetnju u nekim muslimanskim zajednicama širom Francuske.

Također je izrazio podršku satiričnom časopisu Charlie Hebdo u pogledu “prava” da štampa karikature Poslanika.

Francuski predsjednik izjavio je to uz odavanje počasti stradalom francuskom učitelju, Samuelu Patyju, koji je ubijen, nakon što je svojim učenicima pokazivao karikature Poslanika.

U Egiptu je veliki lanac supermarketa uklonio francuske proizvode sa svojih polica, kao odgovor na Macronove komentare.

Veliki imam egipatskog univerziteta al-Azhar, jednog od najeminentnijih svjetskih sjedišta učenja sunitskih muslimana, također je pozvao međunarodnu zajednicu da kriminalizira “antimuslimansko” djelovanje.

Širom Bliskog istoka i sjeverne Afrike održani su bojkoti i protesti kako bi se osudili komentari i štampanje slike Poslanika Muhameda, što muslimani smatraju uvredljivim i bogohulnim.

Na društvenim mrežama je također pokrenuta masovna kampanja za bojkot francuskih proizvoda. Hiljade ljudi koristilo je hashtagove poput #BoycottFrance #Boycott_French_Products i #ProphetMuhammad kako bi osudili sporne karikature i ohrabrili druge da bojkotuju francusku robu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021