Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Sirijski aktivisti: Rusija nastavlja napade u Idlibu uprkos potpisanom primirju

Ruski bombarderi Su-34

Ruski borbeni avioni u srijedu su izveli svoje prve zračne udare, nakon tri mjeseca primirja, na posljednje preostalo uporište sirijske opozicije na sjeverozapadu Sirije, izjavili su opozicioni aktivisti.

Aktivisti su izjavili da su udare u blizini provincije Idlib prvi izveli ruski avioni, pritom kršeći primirje koje je donijelo relativni mir u nestabilnu regiju početkom marta. Nije bilo informacija o bilo kakvim žrtvama.

Sirijski Idlib je trenutno dom za oko 4 miliona civila, uključujući stotine hiljada raseljenih uslijed napada od strane režimskih snaga posljednjih godina, pri čemu neki vjerovatno koriste primirje kao priliku da se vrate kući.

Oko milion Sirijaca protjerano je iz provincije Idlib, kada su režim Bašara el-Asada i njegovi saveznici u novembru pokrenuli novu ofanzivu nad Idlibom.

Većina izbjeglica je utočište potražila u kampovima blizu granice s Turskom, dok su drugi otišli u područja pod kontrolom sirijske opozicije.

Mirovnim sporazumom koji je potpisan 6. marta između Ankare i Moskve sve strane su pozvane da zaustave borbe u zoni deeskalacije.

Aktivisti opozicije izjavili su da posljednjih dana i Turska i sirijski režim šalju pojačanja za sjeverozapad Sirije. Takođe posljednjih sedmica je ponovo zabilježeno kršenje primirja na terenu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćio je kako su ruski borbeni avioni kasno u utorak i srijedu ujutro ciljali područja pod kontrolom opozicije, južno od provincije Idlib. Nije bilo neposrednih informacija o žrtvama u četiri zračna napada.

Aktivista Taher al-Omar sa sjedištem u Idlibu, izjavio je da su ruski borbeni avioni ispalili rakete koje su prouzrokovale široka razaranja. Ali nije objavio informacije o žrtvama.

Drugi aktivista sa sjedištem u Idlibu, Hadi Abdullah, izjavio je da su napadi u srijedu ciljali planinsko područje u provinciji Latakia, kao i elektrane na sjeveru provincije Hama.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021