Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Sirijska nacionalna vojska vrši integraciju frakcija u iščekivanju nove ofanzive nad Idlibom

Borci Sirijske nacionalne vojske (SNA) na vojnoj obuci na sjeveru Halepa (Foto: Novinska agencija Anadolu)

Sirijska opozicija, koju podržava Turska, na sjeveru Sirije integriše brojne svoje frakcije u jedan komandni centar, kako bi reorganizirala redove i pripremila se za bilo koju predstojeću bitku protiv Asadovog režima i Rusije


Područja koja kontrolira Slobodna sirijska vojska (FSA), koju podržava Turska, u ruralnim područjima Halepa, na sjeverozapadu Sirije, nedavno su svjedočila spajanju niza frakcija pod novim imenima.

30. maja, tri vojne frakcije Sirijske nacionalne vojske (SNA), povezane sa FSA u regiji Halepa, najavile su svoje udruživanje pod nazivom Prva divizija.

Saopćenje koju su izdale ove frakcije glasilo je: „U okviru ove operacije restrukturiranja u redovima SNA i nakon odobrenja Prve legije i šefa kabineta FSA, najavljujemo našu potpunu integraciju pod imenom Prva divizija koja djeluje u okviru Prve legije. “

U tom kontekstu, kapetan Abo Jalal, zapovjednik novoformirane Prve divizije, dao je izjavu za Al-Monitor, kazavši: “Ovo spajanje potvrđuje našu posvećenost jačanju i podršci instituciji SNA u postizanju većeg napretka. To odražava naše insistiranje na porazu zločina i zaštiti i očuvanju dostojanstva sirijskog naroda koji vjeruje u revoluciju i borbu za oslobođenje i promjene. “

Paralelno sa tim 28. maja, tri frakcije SNA također su najavile svoje spajanje pod nazivom 13. divizija. “Kao dio napora da se organiziraju redovi vojnih snaga, mi, brigada Fatih Sultan Mehmet, brigada Semerkand i brigada al-Wakkas, najavljujemo naše potpuno spajanje pod imenom 13. divizija,” glasi saopćenje kojom se najavljuje integracija snaga.

Pukovnik Ahmed Hamadeh, vojni analitičar i sirijski oficir koji je dezertirao iz režimske vojske, pohvalio je integraciju frakcija SNA.

„Ovo će se pozitivno odraziti na učinak oružanih frakcija na bojnom polju. Smanjen broj frakcija i spajanje malih frakcija pod jedinstvenom komandom definitivno će dovesti do bolje vojne organizacije i discipline. SNA ima tri legije, a svaka legija uključuje brojne frakcije. Što manje frakcija bude, to će proces donošenja odluka biti centralizovaniji. “

„Spajanje se odvija u koordinaciji između čelnika frakcija i Ministarstva odbrane privremene [samozvane] opozicione vlade. Kada se postigne sporazum o spajanju, ministar odbrane izdaje odgovarajuću izvršnu naredbu. Svaka frakcija mora provesti administrativne i vojne procedure povezane s ovim spajanjem,” izjavio je Hamadeh.

„Spajanje frakcija je administrativni i organizacijski proces restrukturiranja unutar SNA. O ovom smo koraku prvi put razgovarali početkom ove godine kroz konsultacije između lidera frakcija i zvaničnika u ministarstvu odbrane, ” izjavio je vojni dužnosnik iz ministarstvu odbrane privremene opozicione sirijske vlade, navodi Al-Monitor.

“Pokušavamo iskoristiti ovo razdoblje mira da preuredimo unutrašnje redove i pripremimo se za svaki predstojeći sukob ili bitku efikasnijim performansama i organizacijom nego prije,” naglasio je u svojoj izjavi.

Istaknuo je da će privremeno vladino ministarstvo odbrane nastaviti napore u tom kontekstu i integrirati više frakcija kako bi im olakšalo vođenje, organizaciju i kontrolu članova, te spriječilo bilo kakva kršenja zakona.

„SNA s vremena na vrijeme mijenja promjene u svojoj administrativnoj strukturi iz nekoliko razloga. Među njima se posebno ističe formiranje velikih vojnih grupa pod jednom komandom i s jednim ciljem. Cilj ovih koraka je izbjeći mnoštvo ovlasti, oprečne odluke i konkurenciju među vođama,” smatra bivši pukovnik Mustafa Bakkour, koji je dezertirao u redove sirijske opozicije.

“Od svog osnivanja, frakcije SNA rade pod nadzorom turske vojske. Vjerujem da su sva organizaciona pitanja i odluke koje su frakcije donijele u vezi s spajanjem i drugim organizacionim koracima uz direktnu podršku i blagoslov turske vojske koja ima za cilj razvoj ove vojne opozicione institucije, ” dodaje Bakkour.

Dana 4. oktobra 2019. godine šef privremene opozicione sirijske vlade, Abdul Rahman Mustafa, proglasio je spajanje SNA i Nacionalnog oslobodilačkog fronta (NLF) u jednu vojsku, stavljajući je pod komandu ministarstva odbrane u privremenoj vladi. Obraćajući se novinarima u Sanliurfi u Turskoj, Mustafa je tada rekao da ova vojska nastoji osloboditi Siriju od korupcije, sektaštva i diktature, te da brani Idlib, Hamu i selo Latakiju. Dodao je da će se ujedinjena SNA truditi da “vrati sirijsku zemlju Sirijcima”.

Nakon dolazećeg susreta između američkog predsjednika Bajdena i turskog predsjednika Erdogana, smatra se kako bi Asadov režim, uz podršku Rusije, mogao pokrenuti novu ofanzivu nad Idlibom. Situaciji u regiji Idliba proteklih dana nije obećavajuća zbog najnovih režimskih napada, koje podržava Rusija. Koristeći situaciju sa velikim brojem izbjeglica u regiji Idliba, Rusija pokušava vršiti pritisak na Tursku pod prijetnjom da će milione Sirijaca ponovo natjerati da krenu prema turskoj granici, što predstavlja veliki problem za Ankaru koja godinama na leđima nosi teret sirijske izbjegličke krize.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021