Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Sergej Lavrov upozorio Halifu Haftara zbog njegovih poziva na novu eskalaciju sukoba u Libiji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, desno, s Halifom Haftarom, šefom samozvane Libijske nacionalne vojske prije razgovora u Moskvi, 13. januara 2020. (Fotografija: Rusko ministarstvo vanjskih poslova)

Ruski ministar vanjskih poslova u srijedu je upozorio libijskog pučističkog generala protiv izazivanja novih eskalacija sukoba u Libiji

Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, nakon sastanka sa svojim libijskim kolegom Muhamedom Sajalom, Lavrov je obećao pružiti “maksimalnu podršku” tekućim mirovnim naporima u Libiji.

Osvrćući se na nedavni poziv libijskog generala Halife Haftara da se nastavi građanski rat, koji je zaustavljen u oktobru uz primirje s međunarodno priznatom vladom te zemlje, Lavrov je rekao da libijske strane treba poticati na dijalog i zaustaviti borbe.

Podvukao je da je trenutni prekid vatre u sjevernoafričkoj državi osiguran zahvaljujući saradnji Rusije i Turske, a obje su doprinijele i organizaciji Berlinske mirovne konferencije o Libiji, čije je preporuke kasnije odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Libija je zahvaćena građanskim ratom od svrgavanja pokojnog lidera Muamera Gadafija 2011. godine.

Legitimna vlada sa sjedištem u Tripoliju osnovana je 2015. godine pod vodstvom UN-a, ali napori za dugoročno rješenje nisu uspjeli zbog vojne ofanzive snaga lojalnih Haftaru. Pučistički general Haftar je pokrenuo ofanzivu na glavni grad Tripoli u aprilu 2019. godine, ali je ofanziva propala nakon ulaska turske vojske u Libiju.

Libijski ministar vanjskih poslova je zatražio od Rusije da podrži povlačenje plaćenika iz Libije

Libijski ministar vanjskih poslova Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), Muhammed Sajala, zatražio je u srijedu od svog ruskog kolege Sergeja Lavrova rusku podršku za povlačenje stranih boraca iz Libije.

Zahtjev je uslijedio na zajedničkoj konferenciji za novinare između Sajala i Lavrova u Moskvi, gdje je pozvan da razgovara o najnovijim libijskim vojnim i političkim zbivanjima.

Tokom razgovora s Lavrovom u Moskvi u srijedu, Sajala je izrazio zabrinutost GNA-a zbog zaplijene dijela prihoda od libijske nafte na bankovnom računu koji “ne donosi nikakve koristi za libijski narod”.

Sajala je također rekao da je posjeta egipatske delegacije Tripoliju došla prekasno, dodajući da je vlada GNA željela da Egipat bude bliži sukobljenim stranama, kako bi pomogao u izgradnji povjerenja.

Sajala je rekao da je GNA dala budžet izbornoj komisiji u Libiji potreban za održavanje izbora 24. decembra 2021. godine, dodajući da je borba protiv terorizma samo izgovor za negativnu intervenciju određenih strana.

Libijski ministar vanjskih poslova također je pozvao sve sudionike libijskog sukoba, za koje je rekao da su se “jednom već kladili na vojna rješenja”, da preispitaju svoje stavove i podrže mirna rješenja, kao i pomoć u povlačenju stranih boraca.

U međuvremenu je Lavrov ponovio potrebu da Libijci donesu povijesnu odluku za nacionalno pomirenje i izgradnju svoje zemlje, dodajući da je Rusija uvijek zainteresirana da pomogne Libiji da riješi sve svoje probleme.

Ruski ministar vanjskih poslova naglasio je da su on i libijski ministar vanjskih poslova također razgovarali o naporima međunarodne zajednice u pružanju podrške Libijcima, uz jačanje bilateralnih odnosa na svim poljima, uključujući i vojno, između Libije i Rusije. Također je pozdravio ulogu GNA u oslobađanju dvojice ruskih zatočenika u Tripoliju.

Nakon što nisu uspjeli potpuno poraziti GNA, kao međunarodno priznatu vladu Libije, Rusija i Egipat odlučili su igrati na kartu pregovora

Nakon najnovijih prijetnji eskalacijom od strane Halife Haftara protiv vlade Nacionalnog jedinstva (GNA) i turskog prisustva u Libiji, stigao je oštar odgovor turskog ministra odbrane, koji je rekao da se: “Haftarove snage neće imati gdje pobjeći, ukoliko pokušaju napasti turske elemente u Libiji.”

Turski ministar Hulusi Akar je tada izjavio da su Haftar i države koje ga podržavaju pravi problem u Libiji, i zaprijetio je da će postati legitimna meta za tursku vojsku.

“Haftarova pučistička skupina i oni koji ga podržavaju pravi su problem u Libiji.”

Turski i libijski zvaničnici dogovorili su se da nastave svoju koordinaciju u pokušaju da odbiju svaku neprijateljsku ofanzivu koja bi mogla destabilizirati Libiju, kaže se u saopćenju vlade u Tripoliju.

Pregovori za privremenu vladu Libije, prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora 24. decembra 2021. godine, se nastavljaju.

Lavrov je oštro kritizirao ono što je nazvao “geopolitičkim eksperimentima Zapada” zbog odgovornosti za izazivanje sukoba na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi, kao i zbog pokušaja da iskoristi procese arapskog proljeća.

Izrazio je zabrinutost zbog napora na rješavanju palestinsko-izraelskog pitanja, rekavši da se “proces pronalaska političkog rješenja za sukob suočava sa stvarnim rizicima neuspjeha”.

“Situacija je vrlo ozbiljna. Ovdje je, kao i u drugim slučajevima, potrebna odgovorna, vodeća uloga UN-a kako bi se ponovno pokrenuli izravni pregovori između Palestinaca i Izraelaca, uz podršku međunarodnih posrednika i arapskih država, ” dodao je ruski ministar diplomatije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021