Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Šef turske tajne službe MIT susreo se sa šefom sirijske tajne službe

Čelnici turske i sirijske obavještajne službe u ponedjeljak su održali svoje prve službene razgovore posljednjih godina.

Ali Memluk kao šef sirijske tajne službe i Hakan Fidan kao šef MIT-a razgovarali su u Moskvi o primirju u sirijskom Idlibu, o mogućim zajedničkim koracima protiv terorističke organizacije YPG istočno od Eufrata.

Posljednjih godina nije postojao zvaničan kontakt viših organa između sirijskog režima i Turske ali obavještajni kanali komunikacije ostali su otvoreni.

U Decembru 2017. godine turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je Assada “teroristom koji vrši terorizam pod pokroviteljstvom države”, rekavši da bi bilo nemoguće nastaviti sirijske mirovne napore dok je Asad na vlasti.

Međutim, nakon povlačenja američkih snaga sa sjeveroistoka Sirije i sporazuma o sigurnoj zoni sklopljenog s Turskom prošle godine, trupe sirijskog režima i ruske vojske poslate su na teritorije koje su Amerikanci napustili da uklone YPG iz pograničnog područja.

Putin od prošle godine traži da Ankara obnovi veze s Damaskom na osnovu sporazuma iz Adane 1998. kojim je uspostavljen okvir za sigurnosnu saradnju dviju zemalja radi uklanjanja militanata Kurdistanske radničke partije (PKK/YPG-a), sa sirijske granice. Ankara smatra da je YPG sirijski ogranak PKK.

Sporazum iz Adane koji su potpisali tadašnji predsjednik Turske Sulejman Demirel i sirijski Hafez Assad još uvijek je na snazi.

Erdogan je u februaru prošle godine potvrdio da su dvije države vodile dijalog na nižem nivou putem svojih obavještajnih agencija, iako sastanci nikada nisu javno objavljeni.

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021