Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Šef egipatske obavještajne službe traži regionalnu koordinaciju protiv Turske

Šef egipatske obavještajne agencije (GIS) Abbas Kamel tajno je posjetio nekoliko zemalja na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi posljednjih dana. Tema razgovora bila je Turska.

Sastanak Kamela bio je usmjeren na uspostavljanje obavještajnog saveza između Egipta i drugih država i probijanje puta za bližu vojnu saradnju koja bi se suprotstavila djelovanju Turske u regiji, rekli su za Arapski sedmičnik neidentificirani izvori u Parizu.

Navodi se da je Kamel planove Turske opisao kao “najopasnije za arapsku regiju od stupanja na vlast turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana”.

Kamel je predstavio vrlo osjetljive informacije o turskim aktivnostima, uključujući operacije u Libiji i Siriji, vojnim prisustvom Turske u Kataru i na Afričkom rogu, rekli su izvori.

Najviši egipatski obavještajni dužnosnik razgovarao je o osjetljivim informacijama i strategiji Turske na Bliskom Istoku i Africi i njenim novim planovima za obavještajno i vojno razmještanje.

Među neposrednim ciljevima Turske, rekao je, bilo je održavanje više lokalnih proxy grupa i ljudskih obavještajnih resursa kako bi se proširio utjecaj Ankare, što bi povećalo turski utjecaj u budućim pregovorima s Evropljanima, Rusima i Amerikancima.

Očekuje se da je Kamel uspio postići jedan glavni cilj svoje turneje: postizanje sporazuma o stvaranju “zajedničke operativne sobe na visokoj razini”, koja bi uključivala visoke predstavnike sigurnosnih službi zemalja zainteresiranih za borbu protiv turskog uticaja.

Izvori nisu otkrili imena država koje je Kamel posjetio, ali rekli su da su mnogi izrazili slične sumnje u taktiku Ankare i svoju spremnost da daju svoj doprinos bilo kakvim koordiniranim naporima koji bi spriječili daljnju tursku vojnu izgradnju u regiji.

Kamel je postavljen za šefa GIS-a 2018. Prethodno je obavljao funkciju šefa osoblja Abdelfattah El-Sisija.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021