Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Saudijski ministar vanjskih poslova: Veze s Ankarom “dobre i prijateljske”

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan Al Saud

Saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan Al Saud rekao je u subotu da su odnosi s Turskom “dobri i prijateljski”, navodi se u izjavi koju je citirao Reuters

Ministar vanjskih poslova, čija je zemlja domaćin samita G-20 kojem prisustvuje Turska, porekao je bilo kakav oblik neformalnog bojkota turskih proizvoda.

Prošle sedmice Saudijska Arabija je novom odlukom službeno obustavila kupovinu životinjskih proizvoda iz Turske, izvijestili su u subotu turski mediji, pozivajući se na vladine izjave.

Informaciju je objavio komercijalni savjetnik turske ambasade u Rijadu, koji se pozvao na zabilješku ambasade Saudijske Arabije u turskom glavnom gradu Ankari.

Saudijsku odluku je ministarstvo trgovine prenijelo firmama-izvoznicima i sindikatima u Turskoj.

Prije nedavne službene odluke, kraljevina je bila uključena u poluzvanični embargo protiv turskih proizvoda, uprkos pozivima da se ukine zabrana, jer bi to na kraju moglo naštetiti svjetskim lancima opskrbe tokom pandemijskog izazovnog razdoblja.

Najveći lanci supermarketa u Saudijskoj Arabiji prethodno su se pridružili sve većem “bojkotu” turskog uvoza, koji su predložili poslovni lideri i Saudijci na društvenim mrežama, gdje su hashtagovi #Boycott_Turkish_Products i #Turkish_Products_Boycott_Camapaign bili u trendu posljednjih nekoliko mjeseci.

Iako je ured za medije saudijske vlade ranije tvrdio da vlasti nisu postavile nikakva ograničenja na tursku robu, u očigledno neformalnom bojkotu uvoza turske robe, u nekim maloprodajnim objektima u glavnom gradu Rijadu, viđeni su natpisi koji pozivaju kupce da ne kupuju tursku robu.

Dvije zemlje su se posljednjih godina sukobljavale oko različitih regionalnih pitanja, uključujući ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine.

Javnost je utvrdila da su kazne koje su saudijske vlasti izručile nekim počiniocima ubistva relativno blage, a najkraća kazna iznosila je samo sedam godina, a turski zvaničnici izrazili su nezadovoljstvo. Šef direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika, Fahrettin Altun, prethodno je rekao da konačna presuda Saudijske Arabije o ubistvu Khashoggija u konzulatu Istanbula u kraljevini “nije ispunila očekivanja Turske i međunarodne zajednice“.

Saudijski sud ukinuo je pet smrtnih presuda u vezi sa Khashoggijevim ubistvom. Osam neimenovanih optuženika dobilo je zatvor između sedam i 20 godina. Niko od optuženih nije imenovan u onome što je opisano kao konačna presuda suda o ubistvu, što je izazvalo negodovanje međunarodne zajednice i narušilo globalnu reputaciju kontroverznog prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana (MBS).

Khashoggi – insajder saudijske kraljevske porodice koji je postao njihov kritičar – ubijen je i raskomadan u saudijskom konzulatu u Istanbulu, u oktobru 2018. godine. Kritičara prijestolonasljednika Salmana, 59-godišnjeg Khashoggija zadavio je, a njegovo tijelo na komade isjekao 15-člani saudijski odred smrti unutar saudijskog konzulata, prema izjavama turskih zvaničnika. Njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

U međuvremenu, za razliku od anti-turskog stava kraljevine, Katar je pokrenuo kampanju podrške turskim proizvodima.

Katarski trgovci navodno su turske proizvode označavali sa turskom zastavom, potičući potrošače da ih kupuju.

Natpisi “Kupujte samo turske proizvode” postavljeni su u trgovinama širom zemlje, izvijestila je prošlog mjeseca Demirören novinska agencija (DHA).

Turska uživa duboko ukorijenjeno prijateljstvo i bratstvo s Katarom, a odnosi između dvije države su na uzlaznoj putanji na svim poljima.

Ankara se pojavila kao jedan od glavnih katarskih partnera, otkako je blok predvođen Saudijskom Arabijom pokrenuo trgovinski i diplomatski bojkot države 2017. godine. Turska je pružila snažnu podršku Kataru, pojačavši isporuke hrane i drugih proizvoda, kako zemlja ne bi osjetila nestašicu na početku bojkota.

Trgovinska razmjena između dvije zemlje zabilježila je značajan rast tokom tog razdoblja, sklopljeni su ugovori za razne buduće projekte.

U vezi s tim pitanjem, saudijski ministar vanjskih poslova tvrdio je da Saudijska Arabija nastavlja tražiti rješenje spora sa Katarom, ali naglasio je da odgovor mora “rješavati legitimne sigurnosne probleme”.

Pročitajte još: Saudijski ministar kaže da je nuklearno oružje ‘opcija’ za kraljevstvo ako ga Iran dobije

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021