Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Saudijski ministar: Odbacujemo izraelske mjere na okupiranim palestinskim teritorijama

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, princ Faisal bin Farhan Al Saud (Fotografija: Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije)

Saudijska Arabija odbacuje nedavne mjere Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama, rekavši da su izraelske mjere izazvale eskalaciju nasilja, naglasio je ministar vanjskih poslova kraljevine, princ Faisal bin Farhan pred Generalnom skupštinom UN-a


„Odbacujemo izraelske mjere kojima se žele protjerati Palestinci iz istočnog Jerusalema. Rješenje palestinskog pitanja mora se postići na temelju Arapske mirovne inicijative i pozdravljamo napore da se postigne hitan prekid vatre u Gazi i dostavi pomoć ”, izjavio je princ Faisal na hitnom zasjedanju o situaciji u Palestini pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u četvrtak.

“Palestinski ideal je najvažniji za našu politiku kako bi Palestinci mogli povratiti svoje teritorije,” dodao je saudijski diplomata.

Dan ranije, Saudijska Arabija je jasno stavila do znanja da je potrebno zaustaviti provokacije u istočnom Jerusalemu i eskalaciju u Gazi, rekao je ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan.

Princ Faisal je izjavio za saudijske medije da je od američke administracije “osjetio razumijevanje za potrebu da se zaustavi eskalacija u Gazi”.

Najviši saudijski diplomata ponovio je prethodne stavove koje je Rijad naglašavao da na Bliskom istoku neće biti stabilnosti bez sveobuhvatnog rješenja palestinsko-izraelskog sukoba.

Princ Faisal bin Farhan potvrdio je osude Kraljevine zbog “ilegalne prakse izraelske okupacije”, u telefonskom pozivu s palestinskim ministrom vanjskih poslova Rijadom al-Malikijem, izvijestila je u petak saudijska press služba za odnose sa medijima.

Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati osudili su Izrael ranije ovog mjeseca. Saopćili su da pomno prate situaciju i da imaju “ozbiljnu zabrinutost” zbog mogućih deložacija Palestinaca koje podstiču ionako napeto okruženje.

Iako vlade UAE i Bahreina održavaju bliske veze sa Izraelom, dijele zabrinutost zbog moguće eskalacije kod kuće i potencijalnih demonstracija sa kojima se Jordan suočava proteklih dana. Egipat je također zabrinut zbog mogućih demonstracija kod kuće, te su egipatski zvaničnici upozorili Izrael kako “Egipat neće mirno stajati pred onim što se događa u Jerusalemu”.

Arapska mirovna inicijativa prijedlog je za okončanje arapsko-izraelskog sukoba, koju je podržala Arapska liga 2002. godine na samitu u Bejrutu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021