Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Saudijski kralj Salman pozvao emira Katara na samit Vijeća za saradnju u Zalivu

Katarski šeik Tamim bin Hamad Al Thani i saudijski kralj Salman

Vijeće za zaljevsku saradnju (GCC) priopćilo je u srijedu da je Katarski emir pozvan na samit bloka sljedeće sedmice usred napora da se poprave odnosi između Dohe i bloka koji predvodi Saudijska Arabija

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani primio je “formalni poziv” saudijskog kralja Salmana za sastanak šestočlanog bloka GCC-a u sjeverozapadnoj provinciji Al-Ula, 5. januara.

Još nije jasno da li će šeik Tamim prisustvovati samitu. Prethodno je pozvan na posljednji samit, ali je odbio lično prisustvovati, a umjesto njega poslao je tadašnjeg premijera Abdullaha bin Nasera bin Khalifa Al Thanija.

Uz Saudijsku Arabiju i Katar, GCC uključuje Bahrein, Oman, Kuvajt i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

U junu 2017. godine, Saudijska Arabija je predvodila blok sa UAE, Bahreinom i Egiptom u prekidu veza s Katarom i nametanjem blokade polutoka, optužujući Katar da je blizak sa Iranom i da finansira “terorističke” grupe.

Nakon prekida veza, četiri zemlje objavile su listu od 13 zahtjeva za Katar, uključujući i gašenje televizijskog kanala Al Jazeere.

Blok koji predvodi Saudijska Arabija protjerao je katarske državljane, zatvorio njihov zračni prostor za katarske civilne avione i zatvorio svoje granice i luke, razdvajajući neke porodice sa mješovitom nacionalnosti.

Učešće šeika Tamima značilo bi ublažavanje podjela

U srijedu je Saudijska Arabija objavila da želi uspješan samit, kako bi se poboljšala zajednička saradnja između država članica GCC-a, navodi se u izjavi zvanične saudijske novinske agencije.

Prethodne izjave saudijskog ministra vanjskih poslova, princa Faisal bin Farhana, nagovještavaju da bi se situacija između Katara i drugih Zaljevskih država mogla popraviti u narednoj godini.

Egipat i UAE su u međuvremenu dali javnu podršku pregovorima, iako diplomatski izvori kažu da UAE nisu skloni kompromisima.

U nedjelju su ministri vanjskih poslova GCC razgovarali o “saradnji” na virtualnom sastanku uoči samita GCC. Tokom sastanka, bahreinski ministar vanjskih poslova, Abdellatif al-Zayani, izrazio je povjerenje “u sposobnost Saudijske Arabije da pronađe rješenje za spor unutar Zaljeva“.

Prema mišljenju jednog od zaljevskih zvaničnika, malo je vjerojatno da će samit donijeti sveobuhvatan sporazum, već će rezultirati mjerama za izgradnju povjerenja, uključujući mogućnost otvaranja zračnog prostora.

Nagovještaj za potencijalno rješenje krize dolazi uoči inauguracije novog američkog predsjednika Bidena 20. januara, koji bi trebao pozdraviti rezoluciju spora koji potkopava američke napore obuzdavanja Irana.

Ranije ove sedmice, katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al Thani i američki državni sekretar Mike Pompeo telefonski su razgovarali o krizi.

“Vjerujemo da je rješavanje spora u interesu svih strana u regiji, kao i u interesu Sjedinjenih Država”, rekao je zvaničnik State Departmenta.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021