Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Saudijski ARAMCO je “Komforan” sa 30$ po barelu

Saudijska Arabija će nastaviti sa proizvodnjom nafte na povećanom nivou do maja, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor Saudijskog ARAMCA, Amin Nasser prenosi Reuters.

Nasser je dodao da je državni naftni gigant ARAMCO, koji je obećao da će povećati proizvodnju na 12,3 miliona barela dnevno na tržište, “vrlo komforan” sa 30 dolara po barelu nafte.

Cijena arapske nafte “Arab light” u ponedjeljak iznosila je 30,24 dolara za barel, što je pad od 5,1%.

I Saudijska Arabija i Rusija uvjereni su da  mogu izdržati trenutnu situaciju s niskim cijenama. Za Saudijsku Arabiju, koja planira povećati izvoz nafte u aprilu i maju, niže cijene nafte djelomično će se nadoknaditi povećanim proizvodnjom. Saudijska Arabija je više od godinu dana snosila glavni dio tereta sporazuma o smanjenju proizvodnje s OPEC-om i njegovim saveznicima.

Ali Saudijska Arabija će morati proizvoditi i prodavati puno veće količine nafte da bi nadoknadila pad cijene od 30%.

Saudijska Arabija planira izvući dodatnih 300.000 barela dnevno iz svog skladišta kako bi ispunila svoj obećani izvoz u aprilu, a tvrdi da bi mogla zadržati razinu proizvodnje od 12 miliona barela/dnevno za narednu godinu dana bez povećanja troškova.

ARAMCO je ove godine srezao svoju kapitalnu potrošnju od 2,8 do 7,8 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu, sa obzirom na današnje niske cijene i nestabilnost tržišta.

ARAMCO je danas prijavio dobit u iznosu od 88,2 milijarde dolara za 2019. godinu, što je pad za 111,1 milijarde dolara u odnosu na 2018. godinu.

Saudijska Arabija snizila je zvaničnu prodajnu cijenu za april, dok analitičari i dalje preispituju svoje prognoze potražnje za naftom do kraja 2020. godine.

Rijad očito vjeruje da niske cijene nafte mogu “pritisnuti” proizvođače poput Rusije, prije nego što niske cijene pogode samu Saudijsku Arabiju.

  • Rusija je izjavila da može izdržati cijene nafte u rasponu od 25 do 30 dolara po barelu u narednih šest do deset godina. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak otišao je dalje, izjavivši da će ruske naftne kompanije ostati konkurentne “na bilo kojem predviđenom nivou cijena”.

Postoji nekoliko faktora koji rade u korist Rusije, poput fleksibilnog tečaja koji omogućava naftnim kompanijama da zarađuju dolare, ali da troškove plaćaju u rubaljima.

Niske cijene nafte će najprije pogoditi manje proizvođače sa fiksnim tečajevima.

Nigerija, na primjer, nema duboke džepove poput Saudijske Arabije, slična situacija danas je i sa Irakom, Angolom, Omanom i drugim manjim proizvođačima.

Kanada ima raznoliku ekonomiju, ali još uvijek se kreće ka recesiji zbog pada cijena nafte.

Ostaje da se vidi u narednim mjesecima koja će strana prije “klonuti” u ratu oko cijena nafte.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021