Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Energija

Saudijski Aramco bilježi ogroman pad dobiti u trećem kvartalu ove godine

Pad saudijskog naftnog giganta ukazuje na krizu na globalnom tržištu nafte, dok se pandemija COVID-19 nastavlja

Saudijska naftna kompanija, Aramco, izvijestila je o velikom padu dobiti za treće tromjesečje 2020. godine.

Neto dobit Aramca pala je za 44,6% u trećem tromjesečju ove godine, izvijestio je Reuters u utorak. Aramco je najveća naftna kompanija u Saudijskoj Arabiji, dok je Saudijska Arabija najveći proizvođač nafte na Bliskom Istoku. Aramco je uglavnom u državnom vlasništvu, ali određeni udio u dionicama kompanije imaju i drugi dioničari.

Pad cijena nafte je indikacija slabljenja pojedinih država na Bliskom istoku, zbog koronavirusa i popratnog smanjenja globalne potražnje za naftom.

Cijena Brent sirove nafte, koja se smatra globalnim mjerilom, započela je ovu godinu sa oko 65$ dolara za barel. Cijena je u utorak bila oko 39$ dolara, što je značajan pad. Cijene su se počele oporavljati u maju, nakon što su u martu pale na historijski nizak nivo manji od 20$ dolara za barel, ali i dalje zaostaju daleko ispod nivoa prije pandemije.

Pad je posljedica smanjenja globalnih putovanja zbog pandemije COVID-19. Rat oko cijena nafte između Saudijske Arabije i Rusije, početkom ove godine, također je rezultirao viškom ponude na tržištu i izazvao dodatni pad cijena

Bliskoistočne države važe za najveće svjetske naftne proizvođače i njihove ekonomije su teško pogođene naftnom krizom. Saudijska Arabija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak i druge regionalne zemlje čine glavninu OPEC-a (Organizacije zemalja izvoznica nafte).

Najveći proizvođači nafte u regiji pokušavaju zadržati smanjenja proizvodnje kako bi održali cijene. U septembru su članice OPEC-a i Rusija vršile pritisak na Irak, UAE i Nigeriju da dodatno smanje proizvodnju.

Saudijska Arabija ovaj gubitak vjerovatno pokušava nadomjestiti povećanom proizvodnjom plina. Rekordna proizvodnja prirodnog gasa očekuje se početkom naredne godine, objavio je saudijski naftni gigant, Aramco, u objavljenim rezultatima za treće tromjesečje u utorak, budući da najveći svjetski izvoznik nafte nastoji ojačati svoju poziciju na tržištu prirodnog gasa.

Iako je Aramco najveći izvoznik nafte u svijetu, njegov udio na tržištu gasa je neznatan. Međutim, Aramco planira u narednoj deceniji ozbiljno povećati svoju proizvodnju plina, kako bi ovaj energent izvozio u druge zemlje.

Trenutno Saudijska Arabija troši sav plin koji proizvodi, uglavnom za proizvodnju električne energije za domaće potrebe.

Uspostavljanjem nove plinske infrastrukture i novih nalazišta plina, Saudijska Arabija želi izvoziti čak 3 milijarde kubnih metara plina dnevno, do 2030. godine, rekao je prošle godine izvršni direktor Saudijskog Aramca, Amin Nasser.

Nova energetska strategija Saudijske Arabija je vjerovatno posljedica globalne tranzicije ka obnovljivim izvorima energije, i smanjenju zagađenja okoliša, što ujedno spada u globalni plan borbe protiv klimatskih promjena.

Saudijska Arabija nije uspjela izvršiti diverzifikaciju svoje ekonomije, i smanjiti ovisnost o prihodima od izvoza nafte. Stoga, ovakvi potezi neće dugoročno riješiti ekonomske probleme u zemlji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021