Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Saudijska Arabija, UAE, Egipat jačaju front sa Sirijom i Iranom kako bi ograničili manevar Turske

Šeik Mohamed bin Zayed, prijestolonasljednik Abu Dabija i zamjenik vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, kaže da su UAE snažno podržali Saudijsku Arabiju u rješavanju regionalnih izazova tokom telefonskog poziva sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom. (Fotografija: Ryan Carter / Ministry of Presidential Affairs)

Šef obavještajne službe Saudijske Arabije sastao se sa svojim sirijskim kolegom u Damasku ovog mjeseca, u znak mogućeg zbližavanja dvije vlade deceniju nakon prekida odnosa


Londonski portal Rai al-Youm izvijestio je da se general Khalid al-Humaidan sastao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Assadom, i njegovim pouzdanim šefom obavještajne službe Alijem Memlukom, kako bi razgovarali o obnavljanju diplomatskih veza nakon praznika Ramazanskog bajrama, krajem ovog mjeseca.

Guardian je također potvrdio da se Humaidan sastao sa Memlukom.

Saudijska posjeta prva je takve vrste od izbijanja građanskog rata u Siriji 2012. godine. Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati također su proteklih mjeseci nagovijestili interes za obnavljanje veza s Assadovim režimom.

Sirija je izbačena iz Arapske lige 2012. godine zbog oštrog krvavog odgovora Asadovog režima na prodemokratske proteste širom zemlje. Uslijedio decenijski građanski rat u kojem je ubijeno stotine hiljada ljudi i raseljeno otprilike polovina stanovništva zemlje.

Rijad je bio među glavnim finansijerima pobunjeničke opozicije u Siriji. Ruska vojna intervencija je na Asadovoj strani 2015. godine preokrenula tok sukoba i omogućila je njegovoj vladi da povrati kontrolu nad otprilike pola teritorije zemlje.

Snage sirijske opozicije i dalje kontroliraju provinciju Idlib. Sirijski sjeveroistok je pod kontrolom boraca predvođenih Kurdima, koje podržava međunarodna koalicija predvođena SAD-om, kako bi se navodno porazila teroristička organizacija ISIL, koja je u Siriji i Iraku iznenadno osnažila sa dolaskom Bajdenove administracije u Bijelu kuću.

Sjedinjene Države predvodile su međunarodne napore za ekonomsku izolaciju Bašara al-Assada. Prethodna administracija predsjednika Donalda Trumpa je tvrdila da američke snage neće napustiti Siriju sve dok Assad ne pristane na slobodne i poštene izbore, u skladu s Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U međuvremenu, američke snage i njihovi partneri, predvođeni Kurdima, kontroliraju većinu sirijskih rezervi nafte u sklopu ekonomske kampanje protiv Asadovog režima.

Trenutna američka administracija preispituje svoju sirijsku politiku. U isto vrijeme je na potezu Rusija, koja podržava Assada. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obišao je Bliski Istok u martu, zaustavivši se u Abu Dabiju, Kairu i Rijadu.

UAE su otvorili svoju ambasadu u Damasku prošle godine, ali investicije su do sada bile onemogućene, navodno zbog nametnutih sankcija od strane Sjedinjenih Država, koje omogućavaju Vašingtonu da sankcionira bilo koji entitet koji posluje s Assadovim režimom.

Obnova odnosa između Assadovog režima i Rijada također bi označila novi korak u stavu Saudijske Arabije prema Iranu

Teheran snažno podupire Assadov režim i prebacuje oružje i borce Hezbolaha preko Iraka u ratom razorenu Siriju. Ti potezi, zajedno s prebacivanjem oružja jemenskim pobunjenicima na južnoj granici Saudijske Arabije, podigli su zvona za uzbunu u Izraelu i Rijadu i potaknuli Trumpovu administraciju da uvede opsežne sankcije Teheranu.

Bivši američki zvaničnici, zaduženi za Siriju, priznali su da američka politika nema jasnu viziju osim uskraćivanja pobjede Assadu, Rusiji i Iranu.

Administracija Bajdena nastoji se vratiti nuklearnom sporazumu s Teheranom iz 2015. godine kroz tekuće razgovore u Beču. Saudijski zvaničnici su se posljednjih mjeseci izravno susreli s iranskim kolegama u Bagdadu, razgovarajući i na temu Sirije, prema izvještajima.

Američki državni sekretar Antony Blinken pohvalio je saudijsko-iranski dijalog tijekom intervjua za Financial Times u ponedjeljak, ali je sugerirao da američki zvaničnici nisu direktno potaknuli razgovore.

Međutim, po svemu sudeći zbližavanja između Saudijske Arabije, UAE, Egipta sa Sirijom i Iranom ima samo jedan cilj: Ograničiti svaki budući manevar Turske, što je vidljivo širom Bliskog istoka i Afrike.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021