Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Saudijska Arabija pristala je obustaviti blokadu Katara, otvoriti zračni prostor i kopnenu granicu

Emir Katara šeik Tamim bin Hamad Al-Thani sastao se sa emirom iz Kuvajta, šeikom Sabahom Al-Ahmadom Al-Jaberom Al-Sabahom u palači Dasman - 31. maj. 2017 godine

Kuvajtski ministar vanjskih poslova najavljuje preliminarni sporazum u velikom koraku ka rješenju zaljevske krize

Saudijska Arabija ukinula je kopnenu i zračnu blokadu Katara, što je veliki korak prema okončanju zaljevskih podjela koje su započele prije više od tri godine, kada su Rijad i njegovi saveznici nametnuli kopnenu i zračnu blokadu Dohe.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova, Ahmad Nasser Al-Mohammed Al-Sabah, najavio je u ponedjeljak napredak u pregovorima, uoči dugo očekivanog samita Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC) na kojem se očekuje postizanje šireg rješenja za krizu.

Al-Sabah nije precizirao da li se preliminarni sporazum između Katara i Saudijske Arabije odnosi i na druge zemlje, uključujući UAE, Bahrein i Egipat.

Ali kuvajtski emir se zahvalio čelnicima Zaljeva i Egipta, rekavši da svi rade na uspješnom održavanju samita GCC-a u utorak, kako bi povratili jedinstvo i vratili bilateralne odnose u normalu, osiguravajući “saradnju i solidarnost”.

Blok pod vodstvom Saudijske Arabije nametnuo je blokadu u junu 2017. godine, optužujući Katar za miješanje u njihova unutrašnja pitanja i podržavanje militantnih skupina – optužbe koje je Doha negirala.

Za ukidanje blokade, blok na čelu sa Saudijskom Arabijom je predao listu zahtjeva, uključujući zatvaranje medijske kuće Al Jazeera sa sjedištem u Dohi, što je Katar kategorički odbio.

Neposredno nakon početka krize, odlazeći američki predsjednik Donald Trump izrazio je podršku Rijadu i Abu Dabiju i njihovim saveznicima, ali u posljednje tri godine njegova administracija je pozivala na prekid neslaganja.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021