Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Saudijska Arabija pokreće domaću proizvodnju naoružanja, kao odgovor na zapadni embargo

Saudijski kralj Salman i njegov sin, prijestolonasljednik Muhamed bin Salman (Fotografija: AFP)

Saudijska Arabija uložit će više od 20 milijardi dolara u svoju domaću vojnu industriju tijekom iduće decenije kao dio agresivnih planova za povećanje lokalne vojne potrošnje, izjavio je u subotu regulatorni šef vojne industrije

Država Zaljeva želi razviti i proizvesti više oružja i vojnih sistema u zemlji, s ciljem da 50% svojih vojnih izdvajanja potroši na lokalnu proizvodnju oružja do 2030. godine.

“Vlada je postavila plan da ćemo u sljedećoj deceniji uložiti više od 10 milijardi dolara u vojnu industriju u Saudijskoj Arabiji i jednake iznose u istraživanje i razvoj,” izjavio je guverner Generalne uprave za vojnu industriju (GAMI) Ahmed bin Abdulaziz Al-Ohali na odbrambenoj konferenciji u Abu Dabiju.

Također je rekao da kraljevstvo planira povećati potrošnju za vojno-tehnološka istraživanja i razvoj sa 0,2% na oko 4% izdataka za naoružanje do 2030. godine.

Napori Saudijske Arabije dolaze u periodu kada Zapadni saveznici uvode blokade dogovorenih isporuka naoružanja kraljevini zbog rata u Jemenu.

Jemenski rat razotkrio je krhkost odnosa između zapadnih dobavljača oružja i zaljevskih država. Zapadne demokratije imale su problema s kontrastom između prioriteta sigurnosti (a u nekim slučajevima i ekonomije) u isporukama oružja partnerima u Zaljevu, uzimajući u obzir autoritarnu prirodu ovih država.

Katastrofalni rat u Jemenu otvorio je rascjep između Zapada i država Zaljeva: Neki na Zapadu vide kako njihove zemlje prodaju oružje koje se ne koristi za odbijanje stranog agresora, već za napad na frakciju u očajno siromašnoj i nefunkcionalnoj državi.

Saudijska Arabija i UAE izjavili su da imaju za cilj dostizanje mogućnosti za proizvodnju oružja svjetske klase. U oba slučaja pokušali su pokrenuti proces pokretanjem zajedničkih ulaganja sa etabliranim firmama i stvaranjem državnih kompanija  (SAMI u Saudijskoj Arabiji i EDGE u UAE) koje će koordinirati tim tržištima.

Saudijska Arabija otvorila je vlastitu državnu kompaniju pod nazivom “Saudi Arabian Military Industries” – (SAMI) u maju 2017. godine, a u roku od dvije godine potpisala je preko 25 sporazuma sa stranim partnerima za stjecanje alternativnih tehnologija koje omogućavaju Saudijcima, koji su podvrgnuti embargu na oružje zbog rata u Jemenu, plan B za razvoj domaćih projekata i sistema naoružanja.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021