Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Energija

Saudijska Arabija otpočela naftni rat, Rusija u bezizlaznoj situaciji

  • Cijene nafte pale su u ponedjeljak za oko 30% nakon što je Saudijska Arabija smanjila službene prodajne cijene i postavila planove za dramatično povećanje proizvodnje sirovog proizvoda sljedećeg mjeseca, počevši rat s cijenama čak i dok širenje koronavirusa umanjuje rast globalne potražnje

Cijene su pale čak za trećinu nakon poteza Saudijske Arabije, nakon što je Rusija odbila smanjiti nivo proizvodnje koji je predložio OPEC za stabilizaciju naftnog tržišta pogođenog zabrinutošću zbog ekonomskog utjecaja korona virusa.

Buduće cijene sirove nafte pale su za 12,23 USD ili 27%, na 33,04 USD za barel, nakon što su u prošlosti padale na 31,02 USD tj. najniže od 12. februara 2016. Ovo je ujedno najveći dnevni pad od 17. januara 1991. , na početku prvog zaljevskog rata.

Američka nafta iz zapadnog Teksasa (WTI) pala je za 11,88 dolara, ili 29%, na 29,40 dolara za barel, nakon što je dodirnula 27,34 dolara, što je također najniži nivo od 12. februara 2016.

Američka referentna vrijednost potencijalno je krenula ka najvećem padu, nadmašujući 33% pad u januaru 1991.

“Mislim da su sve prognoze nadmašene”, rekao je Jonathan Barratt, glavni direktor za investicije u Probis Securities u Sydneyu. “Čini se da je ovo kao utrka do dna, u cilju osiguranja reda.”

Dezintegracijom grupe pod nazivom OPEC + – koju čine OPEC + i drugi proizvođači uključujući Rusiju, završava se nakon više od tri godine saradnje na naftnom tržištu, u cilju stabilizacije cijena.

Saudijska Arabija u aprilu planira povećati svoju proizvodnju sirove nafte iznad 10 miliona barela dnevno, nakon što na kraju marta istekne trenutni ugovor o suzbijanju proizvodnje, izjavila su u nedjelju dva izvora za Reuters.

  • Najveći svjetski izvoznik nafte pokušava kazniti Rusiju, drugog najvećeg svjetskog proizvođača, zbog toga što nije podržao smanjenje proizvodnje koju je prošle sedmice predložila Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC)

Saudijska Arabija, Rusija i drugi veliki proizvođači posljednji put zajednički su se borili za udio na tržištu između 2014. i 2016. kako bi pokušali negativno uticati na proizvodnju iz Sjedinjenih Država, koje su postale najveći svjetski proizvođač nafte tim što su udvostručile dotadašnju proizvodnju u SAD-u.

“Prognoza za naftno tržište još je strašnija nego u novembru 2014. godine, kada se dogodio sličan rat oko cijena nafte, jer dolazi do znatnog kolapsa potražnje za naftom zbog korona virusa”, kaže Goldman Sachs.

Saudijska Arabija tijekom vikenda smanjila je službene prodajne cijene za april između 6 i 8 dolara po barelu za sve vrste sirove nafte.

Posljedice širenja korona virusa i naftna potražnja

U međuvremenu, kineski napori da spriječi epidemiju korona virusa poremetili su drugu najveću svjetsku ekonomiju i ograničili isporuke najvećem uvozniku nafte.

Širenje virusa u druge velike ekonomije poput Italije i Južne Koreje i sve veći broj slučajeva u Sjedinjenim Državama, povećali su zabrinutost da će se potražnja za naftom ove godine smanjiti.

Goldman Sachs i druge velike banke poput Morgan Stanley smanjile su prognoze za rast potražnje, a Morgan Stanley predviđa da će Kina imati nulti rast potražnje do kraja 2020. godine.

Goldman Sachs smanjio je svoju prognozu za cijene sirove nafte na 30 dolara i za drugi i treći kvartal 2020. godine.

Pad cijena i potražnje za naftom najteže će pogoditi države poput Rusije, Irana i Saudijske Arabije čije su ekonomije i državni budžeti direktno ovisni o cijenama ovog energenta.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021